50+ Binary Trees using Array MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Binary Trees using Array MCQs and answer with FREE PDF. These Binary Trees using Array MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Binary Trees using Array MCQs

1. What are the children for node ‘w’ of a complete-binary tree in an array representation?

a) 2w and 2w+1

b) 2+w and 2-w

c) w+1/2 and w/2

d) w-1/2 and w+1/2

Answer: 2w and 2w+1

2. Consider a situation of writing a binary tree into a file with memory storage efficiency in mind, is array representation of tree is good?

a) yes because we are overcoming the need of pointers and so space efficiency

b) yes because array values are indexable

c) No it is not efficient in case of sparse trees and remaning cases it is fine

d) No linked list representation of tree is only fine

Answer: No it is not efficient in case of sparse trees and remaning cases it is fine

3. What is the parent for a node ‘w’ of a complete binary tree in an array representation when w is not 0?

a) floor(w-1/2)

b) ceil(w-1/2)

c) w-1/2

d) w/2

Answer: floor(w-1/2)

4. Can a tree stored in an array using either one of inorder or post order or pre order traversals be again reformed?

a) Yes just traverse through the array and form the tree

b) No we need one more traversal to form a tree

c) No in case of sparse trees

d) Yes by using both inorder and array elements

Answer: No we need one more traversal to form a tree

5. If the tree is not a complete binary tree then what changes can be made for easy access of children of a node in the array?

a) every node stores data saying which of its children exist in the array

b) no need of any changes continue with 2w and 2w+1, if node is at i

c) keep a seperate table telling children of a node

d) use another array parallel to the array with tree

Answer: every node stores data saying which of its children exist in the array

6. Why is heap implemented using array representations than tree(linked list) representations though both tree representations and heaps have same complexities?

for binary heap
-insert: O(log n)
-delete min: O(log n)
 
for a tree
-insert: O(log n)
-delete: O(log n)

Then why go with array representation when both are having same values ?

a) arrays can store trees which are complete and heaps are not complete

b) lists representation takes more memory hence memory efficiency is less and go with arrays and arrays have better caching

c) lists have better caching

d) In lists insertion and deletion is difficult

Answer: lists representation takes more memory hence memory efficiency is less and go with arrays and arrays have better caching

7. How many children does a binary tree have?

a) 2

b) any number of children

c) 0 or 1 or 2

d) 0 or 1

Answer: 0 or 1 or 2

8. What is/are the disadvantages of implementing tree using normal arrays?

a) difficulty in knowing children nodes of a node

b) difficult in finding the parent of a node

c) have to know the maximum number of nodes possible before creation of trees

d) difficult to implement

Answer: have to know the maximum number of nodes possible before creation of trees

9. What must be the ideal size of array if the height of tree is ‘l’?

a) 2l-1

b) l-1

c) l

d) 2l

Answer: 2l-1

Binary Trees using Array MCQs PDF Download

50+ Binary Trees using Linked Lists MCQs with FREE PDF
50+ Binary Tree Operations MCQs with FREE PDF
50+ Preorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Postorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Inorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Binary Tree Properties MCQs with FREE PDF
50+ Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ Balanced Binary Tree MCQs with FREE PDF
50+ Self Balancing Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ Randomized Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ AA Tree MCQs with FREE PDF
50+ AVL Tree MCQs with FREE PDF
50+ Cartesian Tree MCQs with FREE PDF
50+ Weight Balanced Tree MCQs with FREE PDF
50+ Red Black Tree MCQs with FREE PDF
50+ Top Tree MCQs with FREE PDF
50+ Splay Tree MCQs with FREE PDF
50+ Treap MCQs with FREE PDF
50+ Threaded Binary Tree MCQs with FREE PDF
50+ Tango Tree MCQs with FREE PDF
50+ Rope MCQs with FREE PDF

1000+-Data-Structure-MCQs

Abstract Data Types
Application of Stacks
Arrays Types
Types of Lists
Binary Trees
B Trees
Trees
Heap
Trie
Hash Tables
Graph

Comments