50+ Binomial and Fibonacci Heap (Data Structure) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Binomial and Fibonacci Heap (Data Structure) MCQs and answer with FREE PDF. These Binomial and Fibonacci Heap (Data Structure) MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Binomial and Fibonacci Heap (Data Structure) MCQs

1. What is order of resultant heap after merging two tree of order k?

a) 2*k

b) k+1

c) k*k

d) k+logk

Answer: k+1

2. Time taken in decreasing the node value in a binomial heap is

a) O(n)

b) O(1)

c) O(logn)

d) O(nlogn)

Answer: O(logn)

3. What does this pseudo_code return?

	int myfun(heap_arr[])
	{
		int mini=INF;
		for(int i=0;i<tot_node;i++)
		mini=min(mini,heap_arr)
		return mini;
	}

a) Last added element to heap

b) First element added to heap

c) Root of the heap

d) Leftmost node of the heap

Answer: Root of the heap

4. Which of these operations have same complexities?

a) Insertion, find_min

b) Find_min, union

c) Union, Insertion

d) Deletion, Find _max

Answer: Union, Insertion

5. The Statement “Fibonacci heap has better amortized running time in compare to a binomial heap”.

a) True

b) False

Answer: True

6. Given a heap of n nodes. The maximum number of tree for building the heap is.

a) n

b) n-1

c) n/2

d) logn

Answer: n

7. Choose the option with function having same complexity for a fibonacci heap.

a) Insertion, Union

b) Insertion, Deletion

c) extract_min, insertion

d) Union, delete

Answer: Insertion, Union

8. The main distinguishable characterstic of a binomial heap from a binary heap is that

a) it allows union operations very efficiently

b) it does not allow union operations that could easily be implemented in binary heap

c) the heap structure is not similar to complete binary tree

d) the location of child node is not fixed i.e child nodes could be at level (h-2) or (h-3), where h is height of heap and h>4

Answer: it allows union operations very efficiently

9. The number of trees in a binomial heap with n nodes is

a) logn

b) n

c) nlogn

d) n/2

Answer: logn

10. In a binomial heap the root value is greater than left child and less than right child.

a) True

b) False

Answer: False

Binomial and Fibonacci Heap MCQs PDF Download

50+ Binary Heap MCQs with FREE PDF
50+ Weak Heap MCQs with FREE PDF
50+ D-ary Heap MCQs with FREE PDF
50+ Ternary Heap MCQs with FREE PDF
50+ Pairing Heap MCQs with FREE PDF
50+ Leftlist Heap MCQs with FREE PDF
50+ Skew Heap MCQs with FREE PDF
50+ Min/Max Heap MCQs with FREE PDF