50+ D-ary Heap (Data Structure) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of D-ary Heap (Data Structure) MCQs and answer with FREE PDF. These D-ary Heap (Data Structure) MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

D-ary Heap (Data Structure) MCQs

1. Which operation is not efficiently performed in a d-heap?

a) insert

b) delete

c) find

d) merge

Answer: merge

2. What is the run time efficiency of an insertion algorithm in d-heap?

a) O(N)

b) O(log N)

c) O(logd N)

d) O(Nd)

Answer: O(logd N)

3. How many comparisons will occur while performing a delete-min operation?

a) d

b) d-1

c) d+1

d) 1

Answer: d-1

4. How many basic operations can be performed in a d-heap?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 2

5. What is the run time efficiency of delete-min operation?

a) O(log N)

b) O(logd N)

c) O(d logd N)

d) O(d)

Answer: O(d logd N)

6. Multiplication and division to find children and parents cannot be implemented in a d-heap.

a) true

b) false

Answer: false

7. How many secondary operations are performed in a d-heap?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 4

8. On which data structure is a d-ary heap based?

a) stack

b) queue

c) linked list

d) priority queue

Answer: priority queue

9. d-heap is similar to that of a?

a) binary heap

b) fibonacci heap

c) leftist heap

d) treap

Answer: binary heap

10. Which operation cannot be directly performed in a d-heap?

a) insert

b) delete

c) find

d) create

Answer: find

D-ary Heap (Data Structure) MCQs PDF Download

50+ Binary Heap MCQs with FREE PDF
50+ Weak Heap MCQs with FREE PDF
50+ Binomial and Fibonacci Heap MCQs with FREE PDF
50+ Ternary Heap MCQs with FREE PDF
50+ Pairing Heap MCQs with FREE PDF
50+ Leftlist Heap MCQs with FREE PDF
50+ Skew Heap MCQs with FREE PDF
50+ Min/Max Heap MCQs with FREE PDF

2 thoughts on “50+ D-ary Heap (Data Structure) MCQs with FREE PDF”

Comments