50+ Red Black Tree MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Red Black Tree MCQs and answer with FREE PDF. These Red Black Tree MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Red Black Tree MCQs

1. What are the operations that could be performed in O(logn) time complexity by red-black tree?

a) insertion, deletion, finding predecessor, successor

b) only insertion

c) only finding predecessor, successor

d) for sorting

Answer: insertion, deletion, finding predecessor, successor

2. When to choose Red-Black tree, AVL tree and B-trees?

a) many inserts, many searches and when managing more items respectively

b) many searches, when managing more items respectively and many inserts respectively

c) sorting, sorting and retrieval respectively

d) retrieval, sorting and retrieval respectively

Answer: many inserts, many searches and when managing more items respectively

3. Which of the following is an application of Red-black trees and why?

a) used to store strings efficiently

b) used to store integers efficiently

c) can be used in process schedulers, maps, sets

d) for efficient sorting

Answer: can be used in process schedulers, maps, sets

4. When it would be optimal to prefer Red-black trees over AVL trees?

a) when there are more insertions or deletions

b) when more search is needed

c) when tree must be balanced

d) when log(nodes) time complexity is needed

Answer: when there are more insertions or deletions

5. What is the below pseudo code trying to do, where pt is a node pointer and root pointer?

redblack(Node root, Node pt) :
    if (root == NULL)
       return pt
 
    if (pt.data < root.data)
    {
        root.left  =   redblack(root.left, pt);
        root.left.parent = root
    }
    else if (pt.data > root.data)
    {
        root.right = redblackt(root.right, pt)
        root.right.parent = root
    }
   return root

a) insert a new node

b) delete a node

c) search a node

d) count the number of nodes

Answer: insert a new node

6. Why Red-black trees are preferred over hash tables though hash tables have constant time complexity?

a) no they are not preferred

b) because of resizing issues of hash table and better ordering in redblack trees

c) because they can be implemented using trees

d) because they are balanced

Answer: because of resizing issues of hash table and better ordering in redblack trees

7. How can you save memory when storing color information in Red-Black tree?

a) using least significant bit of one of the pointers in the node for color information

b) using another array with colors of each node

c) storing color information in the node structure

d) using negative and positive numbering

Answer: using least significant bit of one of the pointers in the node for color information

8. What is the special property of red-black trees and what root should always be?

a) a color which is either red or black and root should always be black color only

b) height of the tree

c) pointer to next node

d) a color which is either green or black

Answer: a color which is either red or black and root should always be black color only

9. Why do we impose restrictions like

. root property is black

. every leaf is black

. children of red node are black

. all leaves have same black

a) to get logarithm time complexity

b) to get linear time complexity

c) to get exponential time complexity

d) to get constant time complexity

Answer: to get logarithm time complexity

Red Black Tree MCQs PDF Download

50+ Binary Trees using Array MCQs with FREE PDF
50+ Binary Trees using Linked Lists MCQs with FREE PDF
50+ Binary Tree Operations MCQs with FREE PDF
50+ Preorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Postorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Inorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Binary Tree Properties MCQs with FREE PDF
50+ Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ Balanced Binary Tree MCQs with FREE PDF
50+ Self Balancing Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ Randomized Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ AA Tree MCQs with FREE PDF
50+ AVL Tree MCQs with FREE PDF
50+ Cartesian Tree MCQs with FREE PDF
50+ Weight Balanced Tree MCQs with FREE PDF
50+ Top Tree MCQs with FREE PDF
50+ Splay Tree MCQs with FREE PDF
50+ Treap MCQs with FREE PDF
50+ Threaded Binary Tree MCQs with FREE PDF
50+ Tango Tree MCQs with FREE PDF
50+ Rope MCQs with FREE PDF

Comments