50+ Skip List MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Skip List MCQs and answer with FREE PDF. These Skip List MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Skip List MCQs

1. The nodes in a skip list may have many forward references. their number is determined

a) probabilistically

b) randomly

c) sequentially

d) orthogonally

Answer: probabilistically

2. What is a skip list?

a) a linkedlist with size value in nodes

b) a linkedlist that allows faster search within an ordered sequence

c) a linkedlist that allows slower search within an ordered sequence

d) a tree which is in the form of linked list

Answer: a linkedlist that allows faster search within an ordered sequence

3. Skip lists are similar to which of the following datastructure?

a) stack

b) heap

c) binary search tree

d) balanced binary search tree

Answer: balanced binary search tree

4. How to maintain multi-level skip list properties when insertions and deletions are done?

a) design each level of a multi-level skip list with varied probabilities

b) that cannot be maintained

c) rebalancing of lists

d) reconstruction

Answer: design each level of a multi-level skip list with varied probabilities

5. Is a skip list like balanced tree?

a) true

b) false

Answer: true

6. What is indexed skip list?

a) it stores width of link in place of element

b) it stores index values

c) array based linked list

d) indexed tree

Answer: it stores width of link in place of element

7. What is the time complexity improvement of skip lists from linked lists in insertion and deletion?

a) O(n) to O(logn) where n is number of elements

b) O(n) to O(1) where n is number of elements

c) no change

d) O(n) to O(n2) where n is number of elements

Answer: O(n) to O(logn) where n is number of elements

8. To which datastructure are skip lists similar to in terms of time complexities in worst and best cases?

a) balanced binary search trees

b) binary search trees

c) binary trees

d) linked lists

Answer: balanced binary search trees

Skip List MCQs Download PDF

50+ Self Organizing List MCQs with FREE PDF

50+ Xor Linked List MCQs with FREE PDF

50+ Free List MCQs with FREE PDF

1000+ Data Structure MCQs

Abstract Data Types
Application of Stacks
Arrays Types
Types of Lists
Binary Trees
B-Trees
Trees
Heap
Trie
Hash Tables
Graph

Comments