50+ Weight Balanced Tree MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Weight Balanced Tree MCQs and answer with FREE PDF. These Weight Balanced Tree MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Weight Balanced Tree MCQs

1. The size value of various nodes in a weight balanced tree are

leaf – zero

internal node – size of it’s two children

is this true?

a) true

b) false

Answer: true

2. What does the below definations convey?

i. A binary tree is balanced if for every node it is gonna hold that the number of inner nodes in the left subtree and the number of inner nodes in the right subtree differ by at most 1.

ii. A binary tree is balanced if for any two leaves the difference of the depth is at most 1.

a) weight balanced and height balanced tree definations

b) height balanced and weight balanced tree definations

c) definations of weight balanced tree

d) definations of height balanced tree

Answer: weight balanced and height balanced tree definations

3. Elements in a tree can be indexed by its position under the ordering of the keys and the ordinal position of an element can be determined, both with good efficiency.

a) true

b) false

Answer: true

4. Why the below pseudo code where x is a value, wt is weight factor and t is root node can’t insert?

WeightBalanceTreeNode insert(int x, int wt, WeightBalanceTreeNode k) :
 
           if (k == null)
                k = new WeightBalanceTreeNode(x, wt, null, null)
           else if (x < t.element) :
 
                k.left = insert (x, wt, k.left)
                if (k.left.weight < k.weight)
                    k = rotateWithRightChild (k)
 
            else if (x > t.element) :
 
                k.right = insert (x, wt, k.right)
                if (k.right.weight < k.weight)
                    k = rotateWithLeftChild (k)

a) when x>t. element Rotate-with-left-child should take place and vice versa

b) the logic is incorrect

c) the condition for rotating children is wrong

d) insertion cannot be performed in weight balanced trees

Answer: when x>t. element Rotate-with-left-child should take place and vice versa

5. What is the condition for a tree to be weight balanced. where a is factor and n is a node?

a) weight[n.left] >= a*weight[n] and weight[n.right] >= a*weight[n].

b) weight[n.left] >= a*weight[n.right] and weight[n.right] >= a*weight[n].

c) weight[n.left] >= a*weight[n.left] and weight[n.right] >= a*weight[n].

d) weight[n] is a non zero

Answer: weight[n.left] >= a*weight[n] and weight[n.right] >= a*weight[n].

6. What are the operations that can be performed on weight balanced tree?

a) all basic operations and set intersection, set union and subset test

b) all basic operations

c) set intersection, set union and subset test

d) only insertion and deletion

Answer: all basic operations and set intersection, set union and subset test

7. What is a weight balanced tree?

a) A binary tree that stores the sizes of subtrees in nodes

b) A binary tree with an additional attribute of weight

c) A height balanced binary tree

d) A normal binary tree

Answer: A binary tree that stores the sizes of subtrees in nodes

8. What are the applications of weight balanced tree?

a) dynamic sets, dictionaries, sequences, maps

b) heaps

c) sorting

d) storing strings

Answer: dynamic sets, dictionaries, sequences, maps

9. A node of the weight balanced tree has

a) key, left and right pointers, size

b) key, value

c) key, size

d) key

Answer: key, left and right pointers, size

10. Consider a weight balanced tree such that, the number of nodes in the left sub tree is at least half and at most twice the number of nodes in the right sub tree. The maximum possible height (number of nodes on the path from the root to the farthest leaf) of such a tree on k nodes can be described as

a) log2 n

b) log4/3 n

c) log3 n

d) log3/2 n

Answer: log3/2 n

Weight Balanced Tree MCQs PDF Download

50+ Binary Trees using Array MCQs with FREE PDF
50+ Binary Trees using Linked Lists MCQs with FREE PDF
50+ Binary Tree Operations MCQs with FREE PDF
50+ Preorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Postorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Inorder Traversal MCQs with FREE PDF
50+ Binary Tree Properties MCQs with FREE PDF
50+ Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ Balanced Binary Tree MCQs with FREE PDF
50+ Self Balancing Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ Randomized Binary Search Tree MCQs with FREE PDF
50+ AA Tree MCQs with FREE PDF
50+ AVL Tree MCQs with FREE PDF
50+ Cartesian Tree MCQs with FREE PDF
50+ Red Black Tree MCQs with FREE PDF
50+ Top Tree MCQs with FREE PDF
50+ Splay Tree MCQs with FREE PDF
50+ Treap MCQs with FREE PDF
50+ Threaded Binary Tree MCQs with FREE PDF
50+ Tango Tree MCQs with FREE PDF
50+ Rope MCQs with FREE PDF

Comments