50+ Hash Tree MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Hash Tree MCQs and answer with FREE PDF. These Hash Tree MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: BCA, MCA, GATE, GRE, IES, PSC, UGC NET, DOEACC Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Hash Tree MCQs

1. Which of the following is true for a Hash tree?

a) Hashing is used for sequential access

b) Indexing is used for direct access

c) Hash tree allows only sequential access

d) Hashing is used for direct access

Answer: Hashing is used for direct access

2. Hash tree is also known as _____

a) Merkle tree

b) T -tree

c) Hash table

d) Bx-tree

Answer: Merkle tree

3. What will be the height of the hash tree with branching factor 2 and with 8 records?

a) 3

b) 5

c) 4

d) 6

Answer: 4

4. Where is the hash tree used?

a) in digital currency

b) in sorting of large data

c) for indexing in databases

d) in encryption of data

Answer: in digital currency

5. What is the worst case time complexity of the insertion in the hash tree?

a) O(logk(n))

b) O(n2)

c) O(nlogk(n))

d) O(kn)

Answer: O(logk(n))

6. Sequential access in a Hash tree is faster than in B-trees.

a) True

b) False

Answer: True

7. Hash tree is used in data synchronisation. In the worst case the data synchronisation takes ______ time.

a) O(logn)

b) O(n2)

c) O(nlogn)

d) O(n)

Answer: O(n)

8. Hash tree is generalization of ______

a) Heap

b) Hash list

c) BST

d) B – tree

Answer: Hash list

9. Hash tree is used in effective data verification in distributed systems.

a) True

b) False

Answer: True

10. Which of the following is a widely used form of the hash tree?

a) B+ – tree

b) T tree

c) Tiger tree hash

d) Htree

Answer: Tiger tree hash

Hash Tree MCQs PDF Download

50+ Hash Tables Chaining using Linked Lists MCQs PDF Download
50+ Hash Tables Chaining using Doubly Linked Lists MCQs PDF Download
50+ Hash Tables Chaining with Binary Trees MCQs PDF Download
50+ Hash Tables Chaining with List Heads MCQs PDF Download
50+ Hash Tables with Linear Probing MCQs PDF Download
50+ Hash Tables with Quadratic Probing MCQs PDF Download
50+ Hashing Functions MCQs PDF Download
50+ Double Hashing MCQs PDF Download
50+ Min Hash MCQs PDF Download
50+ Direct Addressing Tables MCQs PDF Download