Atomic and Molecular Masses MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Atomic and Molecular Masses MCQs and answer with FREE PDF. These Atomic and Molecular Masses MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Atomic and Molecular Masses MCQs

1. Nowadays, “amu” is replaced by ____

a) u

b) g

c) kg

d) am

Answer: u

2. A sample of carbon that contains 70% carbon-12 and 30% carbon-14. What do you think is the average atomic mass of this sample?

a) 14.5

b) 14.14

c) 14

d) 12

Answer: 14

3. ______ is the sum of atomic masses of the elements present in a molecule.

a) Average atomic mass

b) Atomic mass

c) Gram formula mass

d) Molecular mass

Answer: Molecular mass

4. What’s the molecular mass of carbon dioxide?

a) 43

b) 28

c) 44

d) 40

Answer: 44

5. What’s the formula mass of NaCl?

a) 23 u

b) 35.5 u

c) 58 u

d) 58.5 u

Answer: 58.5 u

6. Calculate the molecular mass of sucrose(C12H22O11) molecule?

a) 342 amu

b) 343 amu

c) 341 amu

d) 340 amu

Answer: 342 amu

7. As, per the current system, carbon-12 has been taken as the standard for measuring atomic masses.

a) True

b) False

Answer: True

8. What is the mass of hydrogen in terms of amu?

a) 1.0020 amu

b) 1.0180 amu

c) 1.0070 amu

d) 1.0080 amu

Answer: 1.0080 amu

9. What is the abbreviation of amu?

a) Atomic matter unit

b) Atomic mass unified

c) Atomic mass unit

d) At mass unity

Answer: Atomic mass unit

Atomic and Molecular Masses MCQs PDF Download

Importance of Chemistry MCQs
Nature of Matter MCQs
Properties of Matter and their Measurement MCQs
Uncertainty in Measurement MCQs
Laws of Chemical Combination MCQs
Dalton’s Atomic Theory MCQs
Mole Concept and Molar Masses MCQs
Percentage Composition MCQs
Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQs