Atomic Models MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Atomic Models MCQs and answer with FREE PDF. These Atomic Models MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Atomic Models MCQs

1. Which of the following statements you think is wrong regarding ? particle scattering effect?

a) ? particles mostly move through the gold foil having zero deflection

b) A small fraction are deflected

c) One in Twenty Thousand turns 180°

d) The thickness of the gold foil is about 100?m

Answer: The thickness of the gold foil is about 100?m

2. If the number of protons and neutrons of an element is 13 and 14 respectively, then what’s the atomic number(Z) and mass number(A)?

a) 13, 13

b) 13, 27

c) 14, 13

d) 27, 14

Answer: 13, 27

3. Which of the following is not an isotope of hydrogen?

a) protium

b) deuterium

c) tritium

d) helium

Answer: helium

4. Chemical properties of an atom are dependent on a number of electrons in that particular atom.

a) True

b) False

Answer: True

5. Find out the number of neutrons, protons, and electrons of 17Cl37 respectively.

a) 20, 20, 17

b) 17, 17, 20

c) 20, 17, 17

d) 17, 17, 17

Answer: 20, 17, 17

6. Gravitational force = Gm1m2/r2.

a) True

b) False

Answer: True

7. Pick out the isobar of 18Ar40.

a) 12Mg24

b) 26Fe58

c) 19K40

d) 28Ni64

Answer: 19K40

8. What is the absolute charge of a proton?

a) +1.602176×10-27

b) –1.602176×10-19

c) +1.602176×10-19

d) –1.602176×10-27

Answer: –1.602176×10-19

9. Which of the following models are not the same as Thomson Model of Atom?

a) plum pudding model

b) watermelon model

c) raisin pudding model

d) nuclear model

Answer: nuclear model

10. Elements do emit radiation on their own and this property is known as _____

a) Radioactivity

b) Refraction

c) Absorption

d) Adsorption

Answer: Radioactivity

Atomic Models MCQs PDF Download

Discovery of Sub-atomic Particles MCQs with FREE PDF
Developments Leading to the Bohr’s Model of Atom MCQs with FREE PDF
Bohr’s Model for Hydrogen Atom MCQs with FREE PDF
Towards Quantum Mechanical Model of the Atom MCQs with FREE PDF
Quantum Mechanical Model of Atom MCQs with FREE PDF