Bohr’s Model for Hydrogen Atom MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Bohr’s Model for Hydrogen Atom MCQs and answer with FREE PDF. These Bohr’s Model for Hydrogen Atom MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Bohr’s Model for Hydrogen Atom MCQs

1. What’s the radius of 1st orbit of He+ atom?

a) 0.1058 nm

b) 0.2156 nm

c) 0.00529 nm

d) 0.02645 nm

Answer: 0.02645 nm

2. Bohr’s model couldn’t explain Zeeman and stark effect.

a) False

b) True

Answer: True

3. Bohr’s model could not explain the ability of atoms to form molecules by ______

a) Attraction

b) Physical bonds

c) Chemical bonds

d) Polarity

Answer: Chemical bonds

4. Calculate the wavelength of a photon that traveled from 5th orbit to 2nd orbit.

a) 434 nm

b) 456 nm

c) 863 nm

d) 268 nm

Answer: 434 nm

5. The energy of a hydrogen atom is positive.

a) True

b) False

Answer: False

6. Which of the following is the value for Rydberg constant?

a) 2.95 x 10-18 J

b) -2.95 x 10-18 J

c) -2.18 x 10-18 J

d) 2.18 x 10-18 J

Answer: -2.18 x 10-18 J

7. Iω = _________

a) mev2r

b) mevr2

c) mer

d) mevr

Answer: mevr

8. Angular momentum of an electron is quantized.

a) True

b) False

Answer: True

9. The energy of 1st orbit in a hydrogen atom __________

a) 3.18×10–12 J

b) –2.18×10–18 J

c) –3.18×10–18 J

d) 2.18×10–18 J

Answer: –2.18×10–18 J

10. What is the ratio of the atomic radius of the 5th orbit in chlorine atom and 3rd orbit in Helium atom?

a) 153:50

b) 50:153

c) 153:100

d) 100:153

Answer: 50:153

Bohr’s Model for Hydrogen Atom MCQs PDF Download

Discovery of Sub-atomic Particles MCQs with FREE PDF
Atomic Models MCQs with FREE PDF
Developments Leading to the Bohr’s Model of Atom MCQs with FREE PDF
Towards Quantum Mechanical Model of the Atom MCQs with FREE PDF
Quantum Mechanical Model of Atom MCQs with FREE PDF

Comments