Bond Parameters MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Bond Parameters MCQs. These Bond Parameters MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Bond Parameters MCQs

1. The bond angle between the hydrogen atoms is _________

a) 104.5°

b) 104°

c) 105.4°

d) 105°

Answer: a

2. Strength of the bond between the two atoms can be known from bond dissociation enthalpy.

a) True

b) False

Answer: a

3. The bond enthalpy of H2O and OH are 502 KJ mol-1 and 427 KKJ mol-1. Then what is the average bond enthalpy?

a) 502 KJ mol-1

b) 464.5 KJ mol-1

c) 427 KJ mol-1

d) 75 KJ mol-1

Answer: b

4. What is the bond order of CO?

a) 3

b) 2

c) 1

d) 4

Answer: a

5. All the __________ species(molecules and ions) have the same bond order.

a) isotopic

b) isoelectronic

c) isobaric

d) isoneutronic

Answer: b

6. Resonance does stabilize the molecule.

a) False

b) True

Answer: b

7. Which of the following molecules may have a dipole movement?

a) N2

b) CH4

c) BeF2

d) H2O

Answer: d

8. Which of the following cannot be used to measure bond lengths?

a) Spectroscopy

b) X-ray diffraction

c) Electron diffraction

d) Young’s Double-slit method

Answer: d

9. The covalent radius in a chlorine molecule and van der Waal’s radius between chlorine molecules respectively can be ________ & _________

a) 99pm, 198pm

b) 198pm, 99pm

c) 198pm, 198pm

d) 99pm, 99m

Answer: a

10. What are the units of measuring the bond angle?

a) meters

b) kilograms

c) degree

d) mole

Answer: c

Bond Parameters MCQs PDF Download

Kossel-Lewis Approach to Chemical Bonding MCQs with FREE PDF
Ionic or Electrovalent Bond MCQs with FREE PDF
Bond Parameters MCQs with FREE PDF
Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs with FREE PDF
Valence Bond Theory MCQs with FREE PDF
Hybridisation MCQs with FREE PDF
Molecular Orbital Theory MCQs with FREE PDF
Bonding in Some Homonuclear Diatomic Molecules MCQs with FREE PDF
Hydrogen Bonding MCQs with FREE PDF