Chemical Bonding MCQ and Answer with FREE PDF

We have the best collection of Chemical Bonding MCQ and Answer with FREE PDF. These Chemical Bonding MCQ and Answer with FREE PDF will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These Chemical Bonding MCQ and Answer with FREE PDF contains the most important Multiple Choice Questions and Answers on

Kossel-Lewis Approach to Chemical Bonding MCQs with FREE PDF
Ionic or Electrovalent Bond MCQs with FREE PDF
Bond Parameters MCQs with FREE PDF
Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs with FREE PDF
Valence Bond Theory MCQs with FREE PDF
Hybridisation MCQs with FREE PDF
Molecular Orbital Theory MCQs with FREE PDF
Bonding in Some Homonuclear Diatomic Molecules MCQs with FREE PDF
Hydrogen Bonding MCQs with FREE PDF

Chemical Bonding MCQ and Answer

1. Sharing or transfer of electrons from one atom to the other to attain stable octet configuration follows _______

a) Duet rule

b) Triplet rule

c) Octet rule

d) Septet rule

Answer: Octet rule

2. Which of the following molecule doesn’t involve covalent bond?

a) H2O

b) CCl4

c) NaCl

d) O2

Answer: NaCl

3. Calculate the formal charge of C in CH4.

a) 4

b) 1

c) -4

d) 0

Answer: 0

4. Which of the following doesn’t follow octet rule?

a) CH4

b) CCl4

c) HCl

d) NO2

Answer: NO2

5. Atoms obtain octet configuration when linked with other atoms. This is said by _________

a) Lewis

b) Kossel

c) Langmuir

d) Sidgwick

Answer: Lewis

6. Find out the correct Lewis symbol for the atom carbon among the following options.

a) .C:

b) :C.

c) :C:

d) .C.

Answer: :C:

7. Ionic bonds easily form when electron when ionization energy of the metallic atom is _____ comparatively.

a) negative

b) constant

c) more

d) less

Answer: less

8. What is the energy that is released upon the formation of an ionic compound known as?

a) Ionization energy

b) Lattice energy

c) Electron gain enthalpy

d) Electropositivity

Answer: Lattice energy

9. What’s the amount of lattice energy of NaCl?

a) 788 KJ mol-1

b) 688 KJ mol-1

c) 588 KJ mol-1

d) 488 KJ mol-1

Answer: 788 KJ mol-1

10. Which of the following molecule’s formation doesn’t include ionic bond?

a) LiCl

b) MgO

c) SnCl4

d) H2O

Answer: H2O

11. Ionic bond formation depends on the arrangement of __________

a) molecule

b) atom

c) lattice

d) kernal

Answer: lattice

12. A chemical bond formation that involves the complete transfer of electrons between atoms is

a) ionic bond

b) covalent bond

c) metallic bond

d) partial covalent bond

Answer: ionic bond

13. Formation of a compound through ionic bond ______ the ionization energy of the metal ion.

a) does not depends on

b) depend on

c) is independent regarding

d) may or may not depend on

Answer: depend on

14. The bond enthalpy of H2O and OH are 502 KJ mol-1 and 427 KKJ mol-1. Then what is the average bond enthalpy?

a) 502 KJ mol-1

b) 464.5 KJ mol-1

c) 427 KJ mol-1

d) 75 KJ mol-1

Answer: b

15. What is the bond order of CO?

a) 3

b) 2

c) 1

d) 4

Answer: a

16. All the __________ species(molecules and ions) have the same bond order.

a) isotopic

b) isoelectronic

c) isobaric

d) isoneutronic

Answer: b

17. Which of the following molecules may have a dipole movement?

a) N2

b) CH4

c) BeF2

d) H2O

Answer: d

18. Which of the following cannot be used to measure bond lengths?

a) Spectroscopy

b) X-ray diffraction

c) Electron diffraction

d) Young’s Double-slit method

Answer: d

19. The covalent radius in a chlorine molecule and van der Waal’s radius between chlorine molecules respectively can be ________ & _________

a) 99pm, 198pm

b) 198pm, 99pm

c) 198pm, 198pm

d) 99pm, 99m

Answer: a

20. What are the units of measuring the bond angle?

a) meters

b) kilograms

c) degree

d) mole

Answer: c

21. How many orbitals are included in sp3d hybridization?

a) 5

b) 4

c) 3

d) 6

Answer: 5

22. A double bond is made up of __________

a) Two sigma bonds

b) Two pi bonds

c) One sigma and one pi bond

d) Two sigmas and one pi bond

Answer: One sigma and one pi bond

23. Which of the following molecules geometry is true?

a) BrF5 – Triagonal pyramidal

b) ClF3 – T-shape

c) PCl5 – See-saw

d) SF4 – Triagonal bipyramidal

Answer: ClF3 – T-shape

24. What is the shape of water?

a) Triagonal

b) Triagonal bipyramidal

c) Bent

d) Square planar

Answer: Bent

25. The angle between two bonds in a linear molecule is _______

a) 108°

b) 180°

c) 74.5°

d) 90°

Answer: 180°

26. Which of the following is correct regarding repulsive interaction?

a) Lone pair-Lone pair is greater than Lone pair-Bond pair is greater than Bond pair-Bond pair

b) Lone pair-Lone pair is less than Lone pair-Bond pair is less than Bond pair-Bond pair

c) Lone pair-Bond pair is greater than Lone pair-Lone pair is greater than Bond pair-Bond pair

d) Lone pair-Lone pair is greater than Lone pair-Bond pair is less than Bond pair-Bond pair

Answer: Lone pair-Lone pair is greater than Lone pair-Bond pair is greater than Bond pair-Bond pair

27. The shape of the molecule depends on the _______

a) adjacent atom

b) valence electrons

c) surroundings

d) atmosphere

Answer: valence electrons

28. Which type of bond is present between hydrogens in hydrogen molecule?

a) Sigma bond

b) Pi bond

c) Ionic bond

d) Metallic bond

Answer: Sigma bond

29. The pi-bond involves __________

a) axial overlapping

b) side-wise overlapping

c) end to end type of overlapping

d) head-on overlapping

Answer: side-wise overlapping

30. A __________ overlap doesn’t result in the formation of a bond.

a) positive

b) negative

c) zero

d) rational

Answer: zero

31. A positive overlap is same as ________

a) out-phase overlap

b) negative overlap

c) zero overlap

d) in-phase overlap

Answer: in-phase overlap

32. Which of the following is not a homonuclear diatomic molecule?

a) H2

b) N2

c) O2

d) HCl

Answer: HCl

33. What is the electronic configuration of carbon in it’s excited state?

a) 1s22s22p4

b) 1s22s22p3

c) 1s22s22p5

d) 1s22s12p4

Answer: 1s22s22p3

34. The bond enthalpy of ___________ molecule is 435.8 kJ mol-1.

a) Hydrogen

b) Oxygen

c) Nitrogen

d) Helium

Answer: Hydrogen

35. The strength of covalent ___________ extent of overlapping of orbitals.

a) may be or may not be related

b) is independent on

c) is dependent on

d) is not related to

Answer: is dependent on

36. What is the bond angle of H-C-H in methane molecule?

a) 104.5°

b) 109.5°

c) 108°

d) 120°

Answer:   109.5°

37. What do you think is the number of sigma bonds in an ethene molecule?

a) 6

b) 7

c) 4

d) 5

Answer:   5

38. Mention the types of orbitals that undergo hybridization in order to get octahedral geometry?

a) s-orbital only

b) s-orbital and p-orbital

c) s-orbital, p-orbital, and d-orbital

d) d-orbital and p-orbital

Answer:   s-orbital, p-orbital, and d-orbital

39. What is the geometry of PCl5 molecule?

a) Square pyramidal

b) V-shape

c) Trigonal bipyramidal

d) Tetrahedral

Answer:   Trigonal bipyramidal

40. Which of the following statement is true regarding hybrid orbitals?

a) The amount of orbitals formed after the hybridization is not equal to the number of orbitals before hybridization

b) The hybrid orbitals don’t have equal energy

c) They can form more stable bonds than the pure orbitals

d) Hybridization doesn’t indicate geometry

Answer:   They can form more stable bonds than the pure orbitals

41. Who introduced the concept of hybridization?

a) Pauling

b) London

c) Sidgwick

d) Alexander

Answer:   Pauling

42. The phenomenon of forming completely new atomic orbitals by intermixing them is known as

a) Allocation

b) Hybridization

c) Chemical bond formation

d) Electron configuration

Answer:   Hybridization

43. Which of the bonding orbital has greater energy comparatively?

a) Both Bonding molecular orbital and Anti-bonding molecular orbital have the same energy

b) The energy of Bonding molecular orbital and Anti-bonding molecular orbital depends on the situation

c) Bonding molecular orbital

d) Anti-bonding molecular orbital

Answer:  Anti-bonding molecular orbital

44. Take NA as the number of Anti-bonding molecular orbitals and NB as the number of Bonding molecular orbitals. The molecule is stable when NA ____________ NB.

a) is greater than

b) is equal to

c) is less than

d) is greater than or equal to

Answer:  is less than

45. What’s the bond order of Oxygen?

a) 3

b) 2

c) 1

d) 0

Answer:  2

46. What do you think is the relationship between bond order and bond length?

a) Directly proportional

b) Indirectly proportional

c) No relation

d) Cannot predict

Answer:  Indirectly proportional

47. Which of the following molecule is not true about paramagnetic molecules?

a) Attracted by the magnetic field

b) A molecular orbital is singly occupied

c) An example is oxygen molecule

d) Repelled by the magnetic field

Answer:  Repelled by the magnetic field

48. Combination of two atomic orbitals results in the formation of two molecular orbitals namely

a) one bonding and one non-bonding orbital

b) two bonding orbitals

c) two non-bonding orbitals

d) two bonding and non-bonding orbitals

Answer:  one bonding and one non-bonding orbital

49. Stability increases, as the energy ___________

a) increases

b) doesn’t change

c) decreases

d) increases and then decreases

Answer:  decreases

50. What is the electronic configuration of the carbon atom?

a) 1s22s22p2

b) σ1s2σ*1s2σ2s2σ*2s2π2px2π2py2

c) 1s22s22p1

d) σ1s2σ*1s σ2s2π2px2π2py2

Answer:  1s22s22p2

51. The electronic configurations of molecules change when the number of electrons is ________

a) 10

b) 20

c) 17

d) 14

Answer:  14

52. Which of the following is true regarding nitrogen molecule.

a) Diamagnetic

b) Paramagnetic

c) Bond order is 2

d) Total number of electrons in the molecule is 13

Answer:  Diamagnetic

53. H2, N2, O2 and Li2 are ______________

a) heteronuclear diatomic molecules

b) heteronuclear triatomic molecules

c) homonuclear diatomic molecules

d) homonuclear triatomic molecules

Answer:  homonuclear diatomic molecules

54. What is the total number of electrons in the Chlorine molecule?

a) 17

b) 34

c) 18

d) 16

Answer:  34

55. What is the electronic configuration of hydrogen molecule?

a) σ1s2

b) σ1s1

c) σ1s

d) σ*1s

Answer:  σ1s2

56. What is the condition, for a molecule do not exist?

a) NA = NB

b) NA > NB

c) NA < NB

d) NA >/< NB

Answer:  NA = NB

57. Which of the following molecule doesn’t exist?

a) O2

b) H2

c) He2

d) N2

Answer:  H2

58. Water molecules contain _____________ hydrogen bond/s.

a) intermolecular

b) intramolecular

c) both intermolecular and intramolecular

d) neither intermolecular nor intramolecular

Answer:  intermolecular

59. The magnitude of the H-bonding depends on the ___________ of the compound.

a) surroundings

b) system

c) atmosphere

d) physical state

Answer:  physical state

60. Which of the following molecule can form a hydrogen bond with hydrogen?

a) Sodium

b) Oxygen

c) Aluminum

d) Rubidium

Answer:  Oxygen

61. Which of the following molecules doesn’t involve hydrogen bond formation?

a) H2O

b) O-nitrophenol

c) NaCl

d) HF

Answer:  NaCl

62. Alcohol and HF molecule contains __________ & _____________ hydrogen bonds.

a) intramolecular, intermolecular

b) intermolecular, intermolecular

c) intermolecular, intramolecular

d) intramolecular, intramolecular

Answer:  intermolecular, intermolecular

63. Nitrogen, fluorine and oxygen are ___________ in nature.

a) electronegative

b) electropositive

c) metallic

d) semi-metallic

Answer:  electronegative

64. Which bond acts like a bridge two molecules formed by a covalent bond?

a) Covalent bond

b) Ionic bond

c) Hydrogen bond

d) Metallic bond

Answer:  Hydrogen bond

65. A molecule named o-nitrophenol consists of ______________hydrogen bond/s.

a) intermolecular

b) intramolecular

c) both intermolecular and intramolecular

d) neither intermolecular nor intramolecular

Answer:  intramolecular

Chemical Bonding MCQ For NEET PDF Download

Chemistry (Class-11) Chapterwise Questions and Answers

Some Basic Concepts of Chemistry
Structure of Atom
Classification of Elements and Periodicity in Properties
Chemical Bonding and Molecular Structure
States of Matter
Thermodynamics
Equilibrium
Redox Reactions
Hydrogen
s-Block Elements
p-Block Elements
Organic Chemistry – Basic Principles and Technique
Hydrocarbons
Environmental Chemistry

Comments