Dalton’s Atomic Theory MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Dalton’s Atomic Theory MCQs and answer with FREE PDF. These Dalton’s Atomic Theory MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Dalton’s Atomic Theory MCQs

1. What is the name of Dalton’s publication?

a) A New system of atomic Philosophy

b) An old system of Chemical Philosophy

c) A New System of Chemical Philosophy

d) A New System of Chemical Prophecy

Answer: A New System of Chemical Philosophy

2. Which of the following may not be explained by Dalton’s atomic theory?

a) reason for combining atoms

b) conservation of mass

c) chemical philosophy

d) indivisible atoms

Answer: reason for combining atoms

3. Law of conservation of mass isn’t explained in Dalton’s atomic theory.

a) True

b) False

Answer: False

4. What is 1 Dalton?

a) a unified mass unit, 1.360539040(20)×10?27kg

b) a unified mass unit, 1.640539040(20)×10?27kg

c) a unified mass unit, 1.660539040(20)×10?27kg

d) a unified mass unit, 1.660539040(20)×10?27kg

Answer: a unified mass unit, 1.660539040(20)×10?27kg

5. Could Dalton’s atomic theory explain the laws of chemical combinations?

a) No

b) Yes

c) Only a few

d) Except one

Answer: Yes

6. They are no limitations to Dalton’s atomic theory.

a) True

b) False

Answer: False

7. All atoms of a given element have identical __________ including identical _________

a) Properties, mass

b) Weight, volume

c) Volume, properties

d) Temperature, pressure

Answer: Properties, mass

8. According to Dalton’s Atomic Theory, matter consists of indivisible _______

a) Molecules

b) Atoms

c) Ions

d) Mixtures

Answer: Atoms

9. Atoms of different elements differ in mass.

a) True

b) False

Answer: True

10. What did Dalton’s Theory couldn’t explain?

a) gaseous volumes

b) conservation of mass

c) chemical philosophy

d) indivisible atoms

Answer: gaseous volumes

Dalton’s Atomic Theory MCQs PDF Download

Importance of Chemistry MCQs
Nature of Matter MCQs
Properties of Matter and their Measurement MCQs
Uncertainty in Measurement MCQs
Laws of Chemical Combination MCQs
Atomic and Molecular Masses MCQs
Mole Concept and Molar Masses MCQs
Percentage Composition MCQs
Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQs