Developments Leading to the Bohr’s Model of Atom MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Developments Leading to the Bohr’s Model of Atom MCQs and answer with FREE PDF. These Developments Leading to the Bohr’s Model of Atom MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Developments Leading to the Bohr’s Model of Atom MCQs

1. If Energy = 4.5 KJ; calculate the wavelength.

a) 4.42 x 10-29 m

b) 4.42 x 10-39 m

c) 4.42 x 10-25 m

d) 4.42 x 10-22 m

Answer: 4.42 x 10-29 m

2. ________ frequency, is the minimum frequency required to eject an electron when photons hit the metal surface.

a) Required

b) Activated

c) Threshold

d) Limiting

Answer: Threshold

3. A metal’s work function is 3.8KJ. Photons strike metal’s surface with an energy of 5.2 KJ. what’s the kinetic energy of the emitted electrons?

a) 3.8 KJ

b) 5.2 KJ

c) 9 KJ

d) 1.4 KJ

Answer: 1.4 KJ

4. When an electron jumps from 3rd orbit to 2nd orbit, which series of spectral lines are obtained?

a) Balmer

b) Lyman

c) Paschen

d) Brackett

Answer: Balmer

5. Find out the wavenumber, when an electron jumps from 2nd orbit to 1st.

a) 82357.75 cm-1

b) 105,677 cm-1

c) 82257.75 cm-1

d) 109,677 cm-1

Answer: 82257.75 cm-1

6. The ultraviolet spectral region is obtained in Balmer series.

a) True

b) False

Answer: False

7. What’s the wavelength for the visible region in electromagnetic radiation?

a) 400 – 750 nm

b) 400 – 750 mm

c) 400 – 750 μm

d) 400 – 750 pm

Answer: 400 – 750 nm

8. Calculate the frequency of the wave whose wavelength is 10nm.

a) 2 Hz

b) 3 Hz

c) 1 Hz

d) 4 Hz

Answer: 3 Hz

9. What is the wavenumber of violet color?

a) 25 x 103 mm-1

b) 25 x 103 m-1

c) 25 x 103 cm-1

d) 25 x 103 nm-1

Answer: 25 x 103 cm-1

Developments Leading to the Bohr’s Model of Atom MCQs PDF Download

Discovery of Sub-atomic Particles MCQs with FREE PDF
Atomic Models MCQs with FREE PDF
Bohr’s Model for Hydrogen Atom MCQs with FREE PDF
Towards Quantum Mechanical Model of the Atom MCQs with FREE PDF
Quantum Mechanical Model of Atom MCQs with FREE PDF

Comments