Genesis of Periodic Classification MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Genesis of Periodic Classification MCQs and answer with FREE PDF. These Genesis of Periodic Classification MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Genesis of Periodic Classification MCQs

1. The property of every eight elements is similar to that of the 1st element. This is proposed by

a) Thomson

b) Dobereiner

c) Mendeleev

d) John Alexander Newland

Answer: John Alexander Newland

2. Newland’s law of Octaves is only valid until calcium.

a) False

b) True

Answer: True

3. The periodic functions of the __________ are the properties of respective elements.

a) Atomic Weights

b) Atomic Number

c) Chemical properties

d) No of protons

Answer: Atomic Weights

4. Eka Aluminium is _________

a) Germanium

b) Gallium

c) Silicon

d) Copper

Answer: Gallium

5. What are the atomic weights of Aka Silicon and Germanium?

a) 72, 72.6

b) 68, 70

c) 70, 72

d) 68, 72.6

Answer: 72, 72.6

6. In Mendeleev’s periodic classification, what is the number of groups?

a) 12

b) 8

c) 7

d) 6

Answer: 8

7. The ideal gases were in ____ group of Mendeleev’s periodic table.

a) 3rd

b) 4th

c) 1st

d) 2nd

Answer: 1st

8. __________ gave the idea for the first time to classify elements as per their properties.

a) Mendeleev

b) Dobereiner

c) Newland

d) John

Answer: Dobereiner

9. In triads, the average weight of the 1st and the 3rd element are equal to the second one.

a) True

b) False

Answer: True

10. Which of the following is not Dobereiner triad?

a) Li, Na, and K

b) He, Na and Ar

c) Ca, Sr and Ba

d) CL, Br and I

Answer: He, Na and Ar

Genesis of Periodic Classification MCQs PDF Download

Modern Periodic Law and the Present Form of the Periodic Table MCQs with FREE PDF
Nomenclature of Elements with Atomic Numbers MCQs with FREE PDF
Electronic Configurations of Elements and the Periodic Table MCQs with FREE PDF
Electronic Configurations and Types of Elements MCQs with FREE PDF
Periodic Trends in Properties of Elements MCQs with FREE PDF

Comments