Hybridisation MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Hybridisation MCQs. These Hybridisation MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Hybridisation MCQs

1. What type of hybridization does a BCl3 molecule undergo?

a) sp

b) sp2

c) sp3

d) sp3d

Answer:   sp2

2. What is the bond angle of H-C-H in methane molecule?

a) 104.5°

b) 109.5°

c) 108°

d) 120°

Answer:   109.5°

3. What do you think is the number of sigma bonds in an ethene molecule?

a) 6

b) 7

c) 4

d) 5

Answer:   5

4. Mention the types of orbitals that undergo hybridization in order to get octahedral geometry?

a) s-orbital only

b) s-orbital and p-orbital

c) s-orbital, p-orbital, and d-orbital

d) d-orbital and p-orbital

Answer:   s-orbital, p-orbital, and d-orbital

5. What is the geometry of PCl5 molecule?

a) Square pyramidal

b) V-shape

c) Trigonal bipyramidal

d) Tetrahedral

Answer:   Trigonal bipyramidal

6. The orbitals formed after hybridization have equal energy.

a) True

b) False

Answer:   True

7. Which of the following statement is true regarding hybrid orbitals?

a) The amount of orbitals formed after the hybridization is not equal to the number of orbitals before hybridization

b) The hybrid orbitals don’t have equal energy

c) They can form more stable bonds than the pure orbitals

d) Hybridization doesn’t indicate geometry

Answer:   They can form more stable bonds than the pure orbitals

8. Who introduced the concept of hybridization?

a) Pauling

b) London

c) Sidgwick

d) Alexander

Answer:   Pauling

9. The phenomenon of forming completely new atomic orbitals by intermixing them is known as

a) Allocation

b) Hybridization

c) Chemical bond formation

d) Electron configuration

Answer:   Hybridization

10. The orbitals that are resulted from sp hybridization have _______% s-character and ________% p-character.

a) 25, 75

b) 75, 25

c) 20, 80

d) 50, 50

Answer:   50, 50

Hybridisation MCQs PDF Download

Kossel-Lewis Approach to Chemical Bonding MCQs with FREE PDF
Ionic or Electrovalent Bond MCQs with FREE PDF
Bond Parameters MCQs with FREE PDF
Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs with FREE PDF
Valence Bond Theory MCQs with FREE PDF
Molecular Orbital Theory MCQs with FREE PDF
Bonding in Some Homonuclear Diatomic Molecules MCQs with FREE PDF
Hydrogen Bonding MCQs with FREE PDF