Hydrogen Bonding MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Hydrogen Bonding MCQs. These Hydrogen Bonding MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Hydrogen Bonding MCQs

1. In a hydrogen bond, hydrogen has a positive charge.

a) True

b) False

Answer:  True

2. Water molecules contain _____________ hydrogen bond/s.

a) intermolecular

b) intramolecular

c) both intermolecular and intramolecular

d) neither intermolecular nor intramolecular

Answer:  intermolecular

3. The magnitude of the H-bonding depends on the ___________ of the compound.

a) surroundings

b) system

c) atmosphere

d) physical state

Answer:  physical state

4. Which of the following molecule can form a hydrogen bond with hydrogen?

a) Sodium

b) Oxygen

c) Aluminum

d) Rubidium

Answer:  Oxygen

5. Which of the following molecules doesn’t involve hydrogen bond formation?

a) H2O

b) O-nitrophenol

c) NaCl

d) HF

Answer:  NaCl

6. In a hydrogen bond, the electron pair that is shared moves away from hydrogen.

a) True

b) False

Answer:  True

7. Alcohol and HF molecule contains __________ & _____________ hydrogen bonds.

a) intramolecular, intermolecular

b) intermolecular, intermolecular

c) intermolecular, intramolecular

d) intramolecular, intramolecular

Answer:  intermolecular, intermolecular

8. Nitrogen, fluorine and oxygen are ___________ in nature.

a) electronegative

b) electropositive

c) metallic

d) semi-metallic

Answer:  electronegative

9. Which bond acts like a bridge two molecules formed by a covalent bond?

a) Covalent bond

b) Ionic bond

c) Hydrogen bond

d) Metallic bond

Answer:  Hydrogen bond

10. A molecule named o-nitrophenol consists of ______________hydrogen bond/s.

a) intermolecular

b) intramolecular

c) both intermolecular and intramolecular

d) neither intermolecular nor intramolecular

Answer:  intramolecular

Hydrogen Bonding MCQs PDF Download

Kossel-Lewis Approach to Chemical Bonding MCQs with FREE PDF
Ionic or Electrovalent Bond MCQs with FREE PDF
Bond Parameters MCQs with FREE PDF
Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs with FREE PDF
Valence Bond Theory MCQs with FREE PDF
Hybridisation MCQs with FREE PDF
Molecular Orbital Theory MCQs with FREE PDF
Bonding in Some Homonuclear Diatomic Molecules MCQs with FREE PDF

Comments