Importance of Chemistry MCQs with FREE PDF (Basic Concepts of Chemistry)

We have the best collection of Importance of Chemistry MCQs and answer with FREE PDF. These Importance of Chemistry MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Importance of Chemistry MCQs

1. What does Sushruta Samhita explain?

a) Alkanes

b) Alkynes

c) Noble gases

d) Alkalies importance

Answer: d

2. Philosophy of changing substances into another form is called as _______

a) Physiology

b) Anatomy

c) Alchemy

d) Transformation

Answer: c

3. Rasopanishada says how the gunpowder mixture is used in war.

a) True

b) False

Answer: b

4. What does the Elixir of life of do?

a) grants immortality

b) cures diseases

c) kills a person

d) cause an incurable disease

Answer: a

5. The paintings on the walls of Ajanta and Ellora cave were based on ________

a) Varahmihir’s Brihat Samhitha

b) Sushruta Samhita

c) Rasopanishada

d) Charaka Samhita

Answer: a

6. Seeds of Manhua plant and oil of Eranda were used in making ________

a) cosmetic powder

b) color dye

c) perfume

d) soap

Answer: d

7. Charaka Samhita is the oldest known book of Ayurvedic in India.

a) True

b) False

Answer: a

8. Patients suffering from AIDS can be helped using which of the following drugs?

a) Cisplatin

b) AZT (Azidothymidine)

c) Taxol

d) Codeine

Answer: b

8. What are the basic constituents of matter?

a) Atoms & Molecules

b) Atoms & Moles

c) Molecules & Ions

d) Nuclei & Ions

Answer: a

10. Which of the following is a chemical change?

a) Conversion of water to ice

b) Rusting of iron

c) Crumpling a sheet of aluminum foil

d) Casting silver

Answer: b

Importance of Chemistry MCQs PDF Download

Nature of Matter MCQs
Properties of Matter and their Measurement MCQs
Uncertainty in Measurement MCQs
Laws of Chemical Combination MCQs
Dalton’s Atomic Theory MCQs
Atomic and Molecular Masses MCQs
Mole Concept and Molar Masses MCQs
Percentage Composition MCQs
Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQs