Ionic or Electrovalent Bond MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Ionic or Electrovalent Bond MCQs. These Ionic or Electrovalent Bond MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Ionic or Electrovalent Bond MCQs

1. Electron gain enthalpy may be

a) exothermic

b) endothermic

c) both exothermic and endothermic

d) always zero

Answer: both exothermic and endothermic

2. Ionic bonds easily form when electron when ionization energy of the metallic atom is _____ comparatively.

a) negative

b) constant

c) more

d) less

Answer: less

3. What is the energy that is released upon the formation of an ionic compound known as?

a) Ionization energy

b) Lattice energy

c) Electron gain enthalpy

d) Electropositivity

Answer: Lattice energy

4. What’s the amount of lattice energy of NaCl?

a) 788 KJ mol-1

b) 688 KJ mol-1

c) 588 KJ mol-1

d) 488 KJ mol-1

Answer: 788 KJ mol-1

5. Which of the following molecule’s formation doesn’t include ionic bond?

a) LiCl

b) MgO

c) SnCl4

d) H2O

Answer: H2O

6. Ionization energy is always endothermic in nature.

a) False

b) True

Answer: True

7. Ionic bond formation depends on the arrangement of __________

a) molecule

b) atom

c) lattice

d) kernal

Answer: lattice

8. A chemical bond formation that involves the complete transfer of electrons between atoms is

a) ionic bond

b) covalent bond

c) metallic bond

d) partial covalent bond

Answer: ionic bond

9. Formation of a compound through ionic bond ______ the ionization energy of the metal ion.

a) does not depends on

b) depend on

c) is independent regarding

d) may or may not depend on

Answer: depend on

10. The enthalpy change that occurs when an atom in the ground state gains an electron, is electron gain enthalpy.

a) True

b) False

Answer: True

Ionic or Electrovalent Bond MCQs PDF Download

Kossel-Lewis Approach to Chemical Bonding MCQs with FREE PDF
Bond Parameters MCQs with FREE PDF
Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs with FREE PDF
Valence Bond Theory MCQs with FREE PDF
Hybridisation MCQs with FREE PDF
Molecular Orbital Theory MCQs with FREE PDF
Bonding in Some Homonuclear Diatomic Molecules MCQs with FREE PDF
Hydrogen Bonding MCQs with FREE PDF