Laws of Chemical Combination MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Laws of Chemical Combination MCQs and answer with FREE PDF. These Laws of Chemical Combination MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Laws of Chemical Combination MCQs

1. What did Dalton propose?

a) Law of Multiple Proportions

b) Avogadro’s Law

c) Law of Definite Composition

d) Law of Conservation of Mass

Answer: Law of Multiple Proportions

2. Who proposed the Law of Definite Composition?

a) Joseph Proust

b) Lorenzo Romano

c) Joseph Louis

d) Antoine Lavoisier

Answer: Joseph Proust

3. Law of Definite Composition is also known as ________

a) Law of Multiple Proportions

b) Avogadro’s Law

c) Law of Definite Proportion

d) Law of Conservation of Mass

Answer: Law of Definite Proportion

4. The volumes of hydrogen & oxygen when combined bear a simple ratio of 2:1.This is explained by ________

a) Law of Multiple Proportions

b) Avogadro’s Law

c) Law of Definite Proportion

d) Gay Lussac’s Law of Gaseous Volumes

Answer: Gay Lussac’s Law of Gaseous Volumes

5. Who proposed that equal volumes of all gases at the same temperature & given pressure should contain an equal number of molecules?

a) Antoine Lavoisier

b) Joseph Proust

c) Avogadro

d) Joseph Louis

Answer: Avogadro

6. Which of the following is not a law of chemical combination?

a) Law of Multiple Proportions

b) Avogadro’s Law

c) Law of Definite Proportion

d) Law of Conservation of volume

Answer: Law of Conservation of volume

7. Which of the following may be an incorrect statement?

a) Law of Definite Composition is also known as Law of Definite composition

b) Mass can neither be created nor destroyed is Law of Conservation of Volume

c) Antoine Lavoisier conducted many experiments regarding combustion

d) Five basic laws are required to govern the combination of elements to form compounds

Answer: Mass can neither be created nor destroyed is Law of Conservation of Volume

8. How many basic laws are required to govern the combination of elements to form compounds?

a) 6

b) 5

c) 4

d) 1

Answer: 5

9. Who proposed Law of Conservation of Mass?

a) Antoine Lavoisier

b) Joseph Proust

c) Lorenzo Romano

d) Joseph Louis

Answer: Antoine Lavoisier

10 What did Joseph Proust state regarding Law of Definite Proportions?

a) A given mixture always contains absolutely the same proportion of elements by weight

b) A given compound always contains absolutely the same proportion of moles by weight

c) A given compound always contains absolutely the same proportion of elements by volume

d) A given compound always contains absolutely the same proportion of elements by weight

Answer: A given compound always contains absolutely the same proportion of elements by weight

Laws of Chemical Combination MCQs PDF Download

Importance of Chemistry MCQs
Nature of Matter MCQs
Properties of Matter and their Measurement MCQs
Uncertainty in Measurement MCQs
Dalton’s Atomic Theory MCQs
Atomic and Molecular Masses MCQs
Mole Concept and Molar Masses MCQs
Percentage Composition MCQs
Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQs