MCQ On Periodic Classification Of Elements Class 11 PDF With Answers

We have the best collection of MCQ On Periodic Classification Of Elements Class 11 PDF With Answers. These MCQ On Periodic Classification Of Elements Class 11 PDF With Answers will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly. These MCQ On Periodic Classification Of Elements Class 11 PDF With Answers contains most important Questions and Answers on various topic such as:

Genesis of Periodic Classification MCQs with FREE PDF
Modern Periodic Law and the Present Form of the Periodic Table MCQs with FREE PDF
Nomenclature of Elements with Atomic Numbers MCQs with FREE PDF
Electronic Configurations of Elements and the Periodic Table MCQs with FREE PDF
Electronic Configurations and Types of Elements MCQs with FREE PDF
Periodic Trends in Properties of Elements MCQs with FREE PDF

MCQ On Periodic Classification Of Elements

1. The periodic functions of the __________ are the properties of respective elements.

a) Atomic Weights

b) Atomic Number

c) Chemical properties

d) No of protons

Answer: Atomic Weights

2. Eka Aluminium is _________

a) Germanium

b) Gallium

c) Silicon

d) Copper

Answer: Gallium

3. What are the atomic weights of Aka Silicon and Germanium?

a) 72, 72.6

b) 68, 70

c) 70, 72

d) 68, 72.6

Answer: 72, 72.6

4. In Mendeleev’s periodic classification, what is the number of groups?

a) 12

b) 8

c) 7

d) 6

Answer: 8

5. The ideal gases were in ____ group of Mendeleev’s periodic table.

a) 3rd

b) 4th

c) 1st

d) 2nd

Answer: 1st

6. __________ gave the idea for the first time to classify elements as per their properties.

a) Mendeleev

b) Dobereiner

c) Newland

d) John

Answer: Dobereiner

7. Which of the following is not Dobereiner triad?

a) Li, Na, and K

b) He, Na and Ar

c) Ca, Sr and Ba

d) CL, Br and I

Answer: He, Na and Ar

8. The horizontal rows in Mendeleev’s periodic table were called as __________

a) periods

b) groups

c) series

d) rows

Answer: series

9. In the modern long-form of periodic table, the horizontal rows and the vertical columns are called as __________ and ___________ respectively.

a) groups, periods

b) periods, groups

c) rows, columns

d) columns, rows

Answer: periods, groups

10. The period’s number corresponds to the highest _________

a) Azimuthal quantum number

b) Spin quantum number

c) Magnetic quantum number

d) Principal quantum number

Answer: Principal quantum number

11. Which was the incomplete period in the long-form of the modern periodic table?

a) 7th period

b) 4th period

c) 6th period

d) 2nd period

Answer: 7th period

12. Which of the following period is the shortest one?

a) 1

b) 3

c) 2

d) 4

Answer: 1

13. ____________ observed the X-rays’ characteristics.

a) Henry Moseley

b) Mendeleev

c) Pauli

d) Newland

Answer: Henry Moseley

14. The graph of v√ Vs Z gives a straight line.

a) True

b) False

Answer: True

15. What’s the symbol of the element Unnilquadium?

a) Unl

b) Unq

c) Uns

d) Ubn

Answer: Unq

16. For the 115th element _________ is the name as per IUPAC nomenclature and __________ is the official name.

a) Unnilquadium, Mendelevium

b) Unnilunium, Rutherfordium

c) Ununpentium, Moscovium

d) Moscovium, Ununpentium

Answer: Ununpentium, Moscovium

17. The elements, Unnilhexium and Seaborgium are the same.

a) True

b) False

Answer: True

18. What’s the atomic number of the element Copernicium?

a) 111

b) 112

c) 113

d) 114

Answer: 112

19. What are the roots of 1, 1, and 9 respectively as per the IUPAC nomenclature, and find out its symbol?

a) un, bi, and quad; Ubq

b) nil, bi, and sept; Ubs

c) un, un, and enn; Uue

d) un, bi, and enn; Ube

Answer: un, un, and enn; Uue

20. What is the atomic number of the element unniloctium?

a) 106

b) 118

c) 108

d) 116

Answer: 108

21. Which of the following is not the name of the 104th element?

a) Rutherfordium

b) Kurchatovium

c) Unnilquadium

d) Neptunium

Answer: Neptunium

22. 3d transition series starts from _________ and ends with __________

a) Zinc, Scandium

b) Scandium, Zinc

c) Vanadium, Nickel

d) Argon, Zinc

Answer: Scandium, Zinc

23. Which block elements are known as inner transition elements?

a) s-block

b) p-block

c) d-block

d) f-block

Answer: f-block

24. The Lanthanoid series is the same as the Actinoid series.

a) True

b) False

Answer: False

25. Write the correct electronic configuration of Neon.

a) 1s22s22p6

b) 1s22s2

c) 1s22p6

d) 2s22p6

Answer: 1s22s22p6

26. Group I elements are called as ________

a) Alkali metals

b) Noble gases

c) Chalcogens

d) Halogens

Answer: Alkali metals

27. The fourth period ends with the element ________

a) Helium

b) Argon

c) Neon

d) Krypton

Answer: Krypton

28. The electrons’ distribution into the atomic orbitals is called as _________

a) Electronic order

b) Electronic distribution

c) Electronic filing

d) Electronic configuration

Answer: Electronic configuration

29. The location of any element in the periodic table is determined by the __________ of the filled last orbital.

a) Spin quantum number

b) Quantum numbers

c) Azimuthal quantum number

d) Magnetic quantum number

Answer: Quantum numbers

30. How many electrons are there in the L-shell of Boron?

a) 3

b) 2

c) 1

d) 4

Answer: 3

31. What happens to the non-metallic nature as we move from left to right in groups?

a) Increases

b) Decreases

c) Remains constant

d) Irregular

Answer: Increases

32. The outer shell electronic configuration of transition block elements is given by ________

a) (n-1)d1-10ns2

b) (n-1)d1-10(n-1)s0-2

c) (n-1)d1-10ns0-2

d) nd1-10ns0-2

Answer: (n-1)d1-10ns0-2

33. Which of the following is not true about transuranium elements?

a) Atomic number > 92

b) Elements after Uranium

c) Decay radioactively as they are unstable

d) Example is Thorium

Answer: Example is Thorium

34. Chalcogens are the elements of Group ___________

a) 18

b) 16

c) 12

d) 2

Answer: 16

35. Which of the following is not a Metalloid?

a) Germanium

b) Silicon

c) Aluminum

d) Tellurium

Answer: Aluminum

36. Metals consist of ______% of the elements known.

a) 78

b) 32

c) 22

d) 68

Answer: 78

37. Name the element that belongs to s-block but is placed in the p-block.

a) Hydrogen

b) Helium

c) Argon

d) Aluminum

Answer: Helium

38. __________ has both the characteristics of Alkali metals and halogens.

a) Helium

b) Chlorine

c) Sodium

d) Hydrogen

Answer: Hydrogen

39. What is the oxidation state of Mn in KMnO4?

a) 5

b) 6

c) 7

d) 4

Answer: 7

40. The relationship between Li, Mg and Be, Al is called the __________ relationship.

a) Diagonal

b) Periodic

c) Group

d) Triangle

Answer: Diagonal

41. N2O is a _________

a) Tear gas

b) Laughing gas

c) Acid

d) Base

Answer: Acid

42. Which of the following is superoxide?

a) K2O

b) Na2O

c) MgO

d) KO2

Answer: KO2

43. What can be tested using a litmus paper?

a) Acidic nature only

b) Basic nature only

c) Both acidic nature and basic nature

d) Nothing

Answer: Both acidic nature and basic nature

44. Atomic radii ____________ along the periods.

a) Increases

b) Decreases

c) Remains constant

d) Irregular

Answer: Decreases

45. O2-, F, Na+ and Mg2+ are called as

a) Isoelectronic species

b) Isoneutral species

c) Isotopes

d) Isobars

Answer: Isoelectronic species

46. X(g) → X+(g) + e. What does this chemical reaction need to occur?

a) Catalyst

b) Electron affinity

c) Electropositivity

d) Ionization energy

Answer: Ionization energy

MCQ On Periodic Classification Of Elements Class 11 PDF Download

Complete Class 11 Chemistry Chapterwise MCQs and Answers List

Some Basic Concepts of Chemistry
Structure of Atom
Classification of Elements and Periodicity in Properties
Chemical Bonding and Molecular Structure
States of Matter
Thermodynamics
Equilibrium
Redox Reactions
Hydrogen
s-Block Elements
p-Block Elements
Organic Chemistry – Basic Principles and Technique
Hydrocarbons
Environmental Chemistry

Comments