Molecular Orbital Theory MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Molecular Orbital Theory MCQs. These Molecular Orbital Theory MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Molecular Orbital Theory MCQs

1. Which of the following is a condition for the combination of atomic orbitals?

a) Combining atomic orbitals need not have equal energy

b) Combining atomic orbitals must have symmetry as per molecular axis

c) Combining atomic orbitals must overlap to a minimum extent

d) For combining atomic orbitals, X-axis should be taken as a molecular axis

Answer:  Combining atomic orbitals must have symmetry as per molecular axis

2. Sigma molecular orbitals are not symmetrical around the bonding axis.

a) True

b) False

Answer:  False

3. Which of the bonding orbital has greater energy comparatively?

a) Both Bonding molecular orbital and Anti-bonding molecular orbital have the same energy

b) The energy of Bonding molecular orbital and Anti-bonding molecular orbital depends on the situation

c) Bonding molecular orbital

d) Anti-bonding molecular orbital

Answer:  Anti-bonding molecular orbital

4. Take NA as the number of Anti-bonding molecular orbitals and NB as the number of Bonding molecular orbitals. The molecule is stable when NA ____________ NB.

a) is greater than

b) is equal to

c) is less than

d) is greater than or equal to

Answer:  is less than

5. What’s the bond order of Oxygen?

a) 3

b) 2

c) 1

d) 0

Answer:  2

6. What do you think is the relationship between bond order and bond length?

a) Directly proportional

b) Indirectly proportional

c) No relation

d) Cannot predict

Answer:  Indirectly proportional

7. Which of the following molecule is not true about paramagnetic molecules?

a) Attracted by the magnetic field

b) A molecular orbital is singly occupied

c) An example is oxygen molecule

d) Repelled by the magnetic field

Answer:  Repelled by the magnetic field

8. Combination of two atomic orbitals results in the formation of two molecular orbitals namely

a) one bonding and one non-bonding orbital

b) two bonding orbitals

c) two non-bonding orbitals

d) two bonding and non-bonding orbitals

Answer:  one bonding and one non-bonding orbital

9. Stability increases, as the energy ___________

a) increases

b) doesn’t change

c) decreases

d) increases and then decreases

Answer:  decreases

10. ?MO = ?A + ?B.

a) True

b) False

Answer:  True

Molecular Orbital Theory MCQs PDF Download

Kossel-Lewis Approach to Chemical Bonding MCQs with FREE PDF
Ionic or Electrovalent Bond MCQs with FREE PDF
Bond Parameters MCQs with FREE PDF
Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs with FREE PDF
Valence Bond Theory MCQs with FREE PDF
Hybridisation MCQs with FREE PDF
Bonding in Some Homonuclear Diatomic Molecules MCQs with FREE PDF
Hydrogen Bonding MCQs with FREE PDF