Nature of Matter MCQs with FREE PDF (Basic Concepts of Chemistry)

We have the best collection of Nature of Matter MCQs and answer with FREE PDF. These Nature of Matter MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Nature of Matter MCQs

1. Which of the following is not a pure substance?

a) Copper

b) Gold

c) Sugar solution

d) Water

Answer: Sugar solution

2. What are pure substances classified as?

a) Elements and Atoms

b) Molecules and Compounds

c) Elements and Compounds

d) Atoms and Molecules

Answer: Elements and Compounds

3. When two or more atoms of different elements combine with each other in a fixed ratio, the molecule of a ____ is obtained.

a) Compound

b) Element

c) Atom

d) Ion

Answer: Compound

4. Compounds cannot be separated by chemical methods.

a) True

b) False

Answer: False

5. Point out an example of a compound.

a) Sugar solution

b) Hydrogen

c) Ammonia

d) Sodium

Answer: Ammonia

6. Water is a/an _______

a) Element

b) Compound

c) Pure substance

d) Mixture

Answer: Compound

7. The substances whose compositions are not uniform and different components are mixed are called _______

a) Homogenous substances

b) Heterogeneous substances

c) Pure substances

d) Elements

Answer: Heterogeneous substances

8. A ________ is made up of two or more pure substances which may be in any ratio.

a) Mixture

b) Element

c) Molecule

d) Atom

Answer: Mixture

9. Matter can be divided into two types i.e. mixture and pure substance.

a) True

b) False

Answer: True

10. Which among the three states of matter has a definite shape and size?

a) Solids

b) Liquids

c) Gases

d) Vapor

Answer: Solids

Nature of Matter MCQs PDF Download

Importance of Chemistry MCQs
Properties of Matter and their Measurement MCQs
Uncertainty in Measurement MCQs
Laws of Chemical Combination MCQs
Dalton’s Atomic Theory MCQs
Atomic and Molecular Masses MCQs
Mole Concept and Molar Masses MCQs
Percentage Composition MCQs
Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQs

Comments