Nomenclature of Elements with Atomic Numbers MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Nomenclature of Elements with Atomic Numbers MCQs and answer with FREE PDF. These Nomenclature of Elements with Atomic Numbers MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Nomenclature of Elements with Atomic Numbers MCQs

1. What’s the name of the 109th element as per the nomenclature?

a) Unnilennium

b) Unnilunium

c) Ununnillium

d) Ununennium

Answer: Unnilennium

2. What’s the symbol of the element Unnilquadium?

a) Unl

b) Unq

c) Uns

d) Ubn

Answer: Unq

3. For the 115th element _________ is the name as per IUPAC nomenclature and __________ is the official name.

a) Unnilquadium, Mendelevium

b) Unnilunium, Rutherfordium

c) Ununpentium, Moscovium

d) Moscovium, Ununpentium

Answer: Ununpentium, Moscovium

4. The elements, Unnilhexium and Seaborgium are the same.

a) True

b) False

Answer: True

5. What’s the atomic number of the element Copernicium?

a) 111

b) 112

c) 113

d) 114

Answer: 112

6. What are the roots of 1, 1, and 9 respectively as per the IUPAC nomenclature, and find out its symbol?

a) un, bi, and quad; Ubq

b) nil, bi, and sept; Ubs

c) un, un, and enn; Uue

d) un, bi, and enn; Ube

Answer: un, un, and enn; Uue

7. What is the atomic number of the element unniloctium?

a) 106

b) 118

c) 108

d) 116

Answer: 108

8. Which of the following is not the name of the 104th element?

a) Rutherfordium

b) Kurchatovium

c) Unnilquadium

d) Neptunium

Answer: Neptunium

9. In olden days, as a privilege to the discoverer, the elements were named as they suggested by IUPAC.

a) True

b) False

Answer: True

10. The element ____________ is also known as Unnilunium.

a) Nobelium

b) Mendelevium

c) Hassium

d) Flerovium

Answer: Mendelevium

Nomenclature of Elements with Atomic Numbers MCQs PDF Download

Genesis of Periodic Classification MCQs with FREE PDF
Modern Periodic Law and the Present Form of the Periodic Table MCQs with FREE PDF
Electronic Configurations of Elements and the Periodic Table MCQs with FREE PDF
Electronic Configurations and Types of Elements MCQs with FREE PDF
Periodic Trends in Properties of Elements MCQs with FREE PDF

Comments