Periodic Trends in Properties of Elements MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Periodic Trends in Properties of Elements MCQs and answer with FREE PDF. These Periodic Trends in Properties of Elements MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Periodic Trends in Properties of Elements MCQs

1. What is the correct order of electronegativity among the following options?

a) Li<Na<K<Rb<Cs

b) Li<K<Na<Rb<Cs

c) Li>Na>K>Cs>Rb

d) Li>Na>K=Rb>Cs

Answer: Li>Na>K=Rb>Cs

2. Ionization energies are always positive.

a) True

b) False

Answer: True

3. What is the oxidation state of Mn in KMnO4?

a) 5

b) 6

c) 7

d) 4

Answer: 7

4. The relationship between Li, Mg and Be, Al is called the __________ relationship.

a) Diagonal

b) Periodic

c) Group

d) Triangle

Answer: Diagonal

5. N2O is a _________

a) Tear gas

b) Laughing gas

c) Acid

d) Base

Answer: Acid

6. Which of the following is superoxide?

a) K2O

b) Na2O

c) MgO

d) KO2

Answer: KO2

7. What can be tested using a litmus paper?

a) Acidic nature only

b) Basic nature only

c) Both acidic nature and basic nature

d) Nothing

Answer: Both acidic nature and basic nature

8. Atomic radii ____________ along the periods.

a) Increases

b) Decreases

c) Remains constant

d) Irregular

Answer: Decreases

9. O2-, F, Na+ and Mg2+ are called as

a) Isoelectronic species

b) Isoneutral species

c) Isotopes

d) Isobars

Answer: Isoelectronic species

10. X(g) → X+(g) + e. What does this chemical reaction need to occur?

a) Catalyst

b) Electron affinity

c) Electropositivity

d) Ionization energy

Answer: Ionization energy

Periodic Trends in Properties of Elements MCQs PDF Download

Genesis of Periodic Classification MCQs with FREE PDF
Modern Periodic Law and the Present Form of the Periodic Table MCQs with FREE PDF
Nomenclature of Elements with Atomic Numbers MCQs with FREE PDF
Electronic Configurations of Elements and the Periodic Table MCQs with FREE PDF
Electronic Configurations and Types of Elements MCQs with FREE PDF

Comments