Properties of Matter and their Measurement MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Properties of Matter and their Measurement MCQs and answer with FREE PDF. These Properties of Matter and their Measurement MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Properties of Matter and their Measurement MCQs

1. How many scientific fundamental quantities are given S.I. units?

a) 5

b) 7

c) 3

d) 9

Answer: 7

2. What is the symbol of the amount of substance’s S.I. unit?

a) K

b) s

c) mol

d) kg

Answer: mol

3. What are the multiples for the prefixes yocto, atto respectively?

a) 10-24, 10-18

b) 10-9, 10-15

c) 10-15, 10-24

d) 10-24, 10-21

Answer: 10-24, 10-18

4. 1Litre = _______ m3.

a) 1000

b) 0.001

c) 1

d) 10

Answer: 0.001

5. What is the difference in units between Kelvin and centigrade scales of temperature?

a) 212.15

b) 32

c) 298

d) 273.15

Answer: 273.15

6. What is the human body temperature in Fahrenheit?

a) 212

b) 98.6

c) 273.15

d) 32

Answer: 98.6

7. Convert 40°C to °F.

a) 104K

b) 313°F

c) 104°F

d) 313K

Answer: 104°F

8. Which of the following may not be a physical property?

a) Odor

b) Color

c) Density

d) Composition

Answer: Composition

9. The observation of __________ properties needs a chemical change to occur.

a) Chemical

b) Physical

c) Extrinsic

d) Intrinsic

Answer: Chemical

10. Candela is the S.I. unit of _____

a) Luminous intensity

b) Thermodynamic temperature

c) Amount of substance

d) Electric current

Answer: Luminous intensity

Properties of Matter and their Measurement MCQs PDF Download

Importance of Chemistry MCQs
Nature of Matter MCQs
Uncertainty in Measurement MCQs
Laws of Chemical Combination MCQs
Dalton’s Atomic Theory MCQs
Atomic and Molecular Masses MCQs
Mole Concept and Molar Masses MCQs
Percentage Composition MCQs
Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQs