Quantum Mechanical Model of Atom MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Quantum Mechanical Model of Atom MCQs and answer with FREE PDF. These Quantum Mechanical Model of Atom MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Quantum Mechanical Model of Atom MCQs

1. Write the values for l, n, and m for Ψ3,1,0?

a) 1, 3, 0

b) 3, 1, 0

c) 0, 3, 1

d) 1, 0, 3

Answer: 1, 3, 0

2. How many electrons can exist with the principal quantum number’s value as 4?

a) 16

b) 4

c) 32

d) 12

Answer: 32

3. No two electrons have the same set of all four quantum numbers.

a) True

b) False

Answer: True

4. According to the Aufbau’s principle, which of the following orbital should be filled first?

a) 5d

b) 4p

c) 3p

d) 2s

Answer: 2s

5. Which of the following set of quantum numbers is not valid?

a) n = 5, l = 2, m = 0, s = 1/2

b) n = 1, l = 2, m = 0, s = 1/2

c) n = 5, l = 3, m = 2, s = 1/2

d) n = 5, l = 2, m = 0, s = -1/2

Answer: n = 1, l = 2, m = 0, s = 1/2

6. Total number of nodes for 3d orbital is ________

a) 3

b) 2

c) 1

d) 0

Answer: 2

7. What is the magnetic quantum number of the orbital 2pz?

a) 1

b) ±1

c) -1

d) 0

Answer: 0

8. What is the shape the orbital, whose “l” is 1?

a) Spherical

b) Dumbbell

c) Double dumbbell

d) Complex

Answer: Dumbbell

9. The principal quantum number describes ____

a) energy and size of the orbit

b) the shape of the orbital

c) spatial orientation of the orbital

d) the spin of the electron

Answer: energy and size of the orbit

Quantum Mechanical Model of Atom MCQs PDF Download

Discovery of Sub-atomic Particles MCQs with FREE PDF
Atomic Models MCQs with FREE PDF
Developments Leading to the Bohr’s Model of Atom MCQs with FREE PDF
Bohr’s Model for Hydrogen Atom MCQs with FREE PDF
Towards Quantum Mechanical Model of the Atom MCQs with FREE PDF

Comments