Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQS and answer with FREE PDF. These Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQS will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQs

1. What is the amount of water produced when 8g of hydrogen is reacted with 32g of oxygen?

a) 2moles

b) 1mole

c) 3 moles

d) 0.5mole

Answer: 2moles

2. Calculate the mass percent of magnesium in the formation of magnesium oxide.

a) 0.3

b) 1.5

c) 0.67

d) 0.6

Answer: 0.6

3. A solution contains 8 moles of solute and the mass of the solution is 4 kg. What’s the molality of this solution?

a) 5 mol/kg

b) 8 mol/kg

c) 4 mol/kg

d) 0.5 mol/kg

Answer: 0.5 mol/kg

4. In a container, there are 4 moles of nitrogen, 3 moles of oxygen and 7 moles of hydrogen; find out the mole fraction of oxygen in this reaction.

a) 0.2143

b) 0.2142

c) 0.1234

d) 0.2434

Answer: 0.2143

5. Find the amount of carbon dioxide produced by the combustion of 20g of methane.

a) 44g

b) 20g

c) 66g

d) 22g

Answer: 66g

6. What’s the balanced equation of CO2 + H2O → C6H12O6 + O2?

a) CO2 + H2O → C6H12O6 + O2

b) 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2

c) 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 2 O2

d) 3 CO2 + 2H2O → C6H12O6 + O2

Answer: 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2

7. In a particular reaction, one of the reactants limits the number of products formed. That is called as _______

a) Limiting reagent

b) Limiting product

c) Excessive reagent

d) Excessive reactant

Answer: Limiting reagent

8. Which of the following is not true regarding balanced chemical equations?

a) They contain the same number of atoms on each side

b) Electrons are also balanced

c) An equal number of molecules on both the side

d) Follows the law of conservation of mass

Answer: An equal number of molecules on both the side

9. Which of the given reactions are counted as balanced reactions?

a) H2 + O2 → 2H2O

b) 4Al + 3O2 → 2Al2O3

c) Mg(OH)2 + 2HNO3 → 2Mg(NO3)2 + 2H2O

d) N2 + 3H2 → NH3

Answer: 4Al + 3O2 → 2Al2O3

Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQs PDF Download

Importance of Chemistry MCQs
Nature of Matter MCQs
Properties of Matter and their Measurement MCQs
Uncertainty in Measurement MCQs
Laws of Chemical Combination MCQs
Dalton’s Atomic Theory MCQs
Atomic and Molecular Masses MCQs
Mole Concept and Molar Masses MCQs
Percentage Composition MCQs

Comments