Structure of Atom MCQs with FREE PDF

These Structure of Atom MCQs with FREE PDF contains most important Questions and Answers on various topic such as

Discovery of Sub-atomic Particles MCQs with FREE PDF
Atomic Models MCQs with FREE PDF
Developments Leading to the Bohr’s Model of Atom MCQs with FREE PDF
Bohr’s Model for Hydrogen Atom MCQs with FREE PDF
Towards Quantum Mechanical Model of the Atom MCQs with FREE PDF
Quantum Mechanical Model of Atom MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Structure of Atom MCQs and answer with FREE PDF. These Structure of Atom MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Structure of Atom MCQs

1. Thomson discovered that every substance in this universe is made up of ________ from his experiments.

a) neutrons

b) protons

c) electrons

d) mass

Answer: electrons

2. When cathode rays strike zinc sulfide coating, what did it create?

a) bright spot

b) blue light

c) uv rays

d) white light

Answer: bright spot

3. ___________ is the lightest and smallest particles that’s obtained from hydrogen(that is a positive ion).

a) Electron

b) Proton

c) Neutron

d) Particle

Answer: Proton

4. What’s the mass of neutron in terms of electrons mass?

a) 1838 times of electron’s mass

b) 1/1838 times of electron’s mass

c) 1832 times of electron’s mass

d) 1/1832 times of electron’s mass

Answer: 1838 times of electron’s mass

5. Neutrally charged particles are protons.

a) True

b) False

Answer: False

6. Which of the following may be an incorrect statement regarding cathode ray discharge tube?

a) Presence of negative charge in cathode rays

b) The magnetic field deflects these rays

c) It needs high voltage

d) Protons are present in cathode rays

Answer: Protons are present in cathode rays

7. Which of the following condition is suitable for cathode ray discharge tube?

a) Low pressure, high voltage

b) Low pressure, low voltage

c) High pressure, low voltage

d) High pressure, high voltage

Answer: Low pressure, high voltage

8. If the number of protons and neutrons of an element is 13 and 14 respectively, then what’s the atomic number(Z) and mass number(A)?

a) 13, 13

b) 13, 27

c) 14, 13

d) 27, 14

Answer: 13, 27

9. Which of the following is not an isotope of hydrogen?

a) protium

b) deuterium

c) tritium

d) helium

Answer: helium

10. Chemical properties of an atom are dependent on a number of electrons in that particular atom.

a) True

b) False

Answer: True

11. Find out the number of neutrons, protons, and electrons of 17Cl37 respectively.

a) 20, 20, 17

b) 17, 17, 20

c) 20, 17, 17

d) 17, 17, 17

Answer: 20, 17, 17

12. Gravitational force = Gm1m2/r2.

a) True

b) False

Answer: True

13. Pick out the isobar of 18Ar40.

a) 12Mg24

b) 26Fe58

c) 19K40

d) 28Ni64

Answer: 19K40

14. What is the absolute charge of a proton?

a) +1.602176×10-27

b) –1.602176×10-19

c) +1.602176×10-19

d) –1.602176×10-27

Answer: –1.602176×10-19

15. Which of the following models are not the same as Thomson Model of Atom?

a) plum pudding model

b) watermelon model

c) raisin pudding model

d) nuclear model

Answer: nuclear model

15. ________ frequency, is the minimum frequency required to eject an electron when photons hit the metal surface.

a) Required

b) Activated

c) Threshold

d) Limiting

Answer: Threshold

16. A metal’s work function is 3.8KJ. Photons strike metal’s surface with an energy of 5.2 KJ. what’s the kinetic energy of the emitted electrons?

a) 3.8 KJ

b) 5.2 KJ

c) 9 KJ

d) 1.4 KJ

Answer: 1.4 KJ

17. When an electron jumps from 3rd orbit to 2nd orbit, which series of spectral lines are obtained?

a) Balmer

b) Lyman

c) Paschen

d) Brackett

Answer: Balmer

18. Find out the wavenumber, when an electron jumps from 2nd orbit to 1st.

a) 82357.75 cm-1

b) 105,677 cm-1

c) 82257.75 cm-1

d) 109,677 cm-1

Answer: 82257.75 cm-1

19. The ultraviolet spectral region is obtained in Balmer series.

a) True

b) False

Answer: False

20. What’s the wavelength for the visible region in electromagnetic radiation?

a) 400 – 750 nm

b) 400 – 750 mm

c) 400 – 750 μm

d) 400 – 750 pm

Answer: 400 – 750 nm

21. Calculate the frequency of the wave whose wavelength is 10nm.

a) 2 Hz

b) 3 Hz

c) 1 Hz

d) 4 Hz

Answer: 3 Hz

22. What is the wavenumber of violet color?

a) 25 x 103 mm-1

b) 25 x 103 m-1

c) 25 x 103 cm-1

d) 25 x 103 nm-1

Answer: 25 x 103 cm-1

23. Bohr’s model couldn’t explain Zeeman and stark effect.

a) False

b) True

Answer: True

24. Bohr’s model could not explain the ability of atoms to form molecules by ______

a) Attraction

b) Physical bonds

c) Chemical bonds

d) Polarity

Answer: Chemical bonds

25. Calculate the wavelength of a photon that traveled from 5th orbit to 2nd orbit.

a) 434 nm

b) 456 nm

c) 863 nm

d) 268 nm

Answer: 434 nm

26. The energy of a hydrogen atom is positive.

a) True

b) False

Answer: False

27. Which of the following is the value for Rydberg constant?

a) 2.95 x 10-18 J

b) -2.95 x 10-18 J

c) -2.18 x 10-18 J

d) 2.18 x 10-18 J

Answer: -2.18 x 10-18 J

28. Iω = _________

a) mev2r

b) mevr2

c) mer

d) mevr

Answer: mevr

29. Angular momentum of an electron is quantized.

a) True

b) False

Answer: True

30. The energy of 1st orbit in a hydrogen atom __________

a) 3.18×10–12 J

b) –2.18×10–18 J

c) –3.18×10–18 J

d) 2.18×10–18 J

Answer: –2.18×10–18 J

31. As per Heisenberg’s principle of uncertainty, the relation between relative momentum and relative position is __________

a) independent

b) equal

c) directly proportional

d) inversely proportional

Answer: inversely proportional

32. Δx. Δp ≥ h/4π.

a) True

b) False

Answer: True

33. An object has a mass of 6 kg and velocity of 10 m/s. The speed is measured with 5% accuracy, then find out Δx in m.

a) 0.12676 x 10-34

b) 0.1566 x 10-34

c) 0.176 x 10-34

d) 0.276 x 10-34

Answer: 0.176 x 10-34

34. If the kinetic energy of an electron is 5J. Find out its wavelength.

a) 0.313 x 1015 m/s

b) 3.013 x 1015 m/s

c) 3.310 x 1015 m/s

d) 3.313 x 1015 m/s

Answer: 3.313 x 1015 m/s

35. If the uncertainties in position and momentum are equal, then the uncertainty in position is given by ____

a) √h/4π

b) √h4π

c) √h/4

d) √h/π

Answer: √h/4π

36. The uncertainty of a ball is given by 0.5A°. Then calculate the uncertainty in momentum.

a) 2.055 x 10-24 kgm/s

b) 1.015 x 10-24 kgm/s

c) 1.055 x 10-24 kgm/s

d) 1.095 x 10-24 kgm/s

Answer: 1.055 x 10-24 kgm/s

37. Mass of a photon is given by 3.313 x 10-34 kg. Find it’s wavelength.

a) 0.67A°

b) 0.67nm

c) 0.37A°

d) 1.67A°

Answer: 0.67A°

38. A ball of mass 0.5kg is moving with velocity 6.626 m/s. What’s the wavelength of that ball?

a) 1 x 10-34 m

b) 2 x 10-34 m

c) 2 x 10-32 m

d) 2 x 10-3 m

Answer: 2 x 10-34 m

39. How many electrons can exist with the principal quantum number’s value as 4?

a) 16

b) 4

c) 32

d) 12

Answer: 32

40. No two electrons have the same set of all four quantum numbers.

a) True

b) False

Answer: True

41. According to the Aufbau’s principle, which of the following orbital should be filled first?

a) 5d

b) 4p

c) 3p

d) 2s

Answer: 2s

42. Which of the following set of quantum numbers is not valid?

a) n = 5, l = 2, m = 0, s = 1/2

b) n = 1, l = 2, m = 0, s = 1/2

c) n = 5, l = 3, m = 2, s = 1/2

d) n = 5, l = 2, m = 0, s = -1/2

Answer: n = 1, l = 2, m = 0, s = 1/2

43. Total number of nodes for 3d orbital is ________

a) 3

b) 2

c) 1

d) 0

Answer: 2

44. What is the magnetic quantum number of the orbital 2pz?

a) 1

b) ±1

c) -1

d) 0

Answer: 0

45. What is the shape the orbital, whose “l” is 1?

a) Spherical

b) Dumbbell

c) Double dumbbell

d) Complex

Answer: Dumbbell

46. The principal quantum number describes ____

a) energy and size of the orbit

b) the shape of the orbital

c) spatial orientation of the orbital

d) the spin of the electron

Answer: energy and size of the orbit

Structure of Atom MCQs PDF Download

Some Basic Concepts of Chemistry
Structure of Atom
Classification of Elements and Periodicity in Properties
Chemical Bonding and Molecular Structure
States of Matter
Thermodynamics
Equilibrium
Redox Reactions
Hydrogen
s-Block Elements
p-Block Elements
Organic Chemistry – Basic Principles and Technique
Hydrocarbons
Environmental Chemistry

Comments