Towards Quantum Mechanical Model of the Atom MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Towards Quantum Mechanical Model of the Atom MCQs and answer with FREE PDF. These Towards Quantum Mechanical Model of the Atom MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Towards Quantum Mechanical Model of the Atom MCQs

1. Determining the exact position and velocity of an electron is impossible at a time.

a) True

b) False

Answer: True

2. As per Heisenberg’s principle of uncertainty, the relation between relative momentum and relative position is __________

a) independent

b) equal

c) directly proportional

d) inversely proportional

Answer: inversely proportional

3. Δx. Δp ≥ h/4π.

a) True

b) False

Answer: True

4. An object has a mass of 6 kg and velocity of 10 m/s. The speed is measured with 5% accuracy, then find out Δx in m.

a) 0.12676 x 10-34

b) 0.1566 x 10-34

c) 0.176 x 10-34

d) 0.276 x 10-34

Answer: 0.176 x 10-34

5. If the kinetic energy of an electron is 5J. Find out its wavelength.

a) 0.313 x 1015 m/s

b) 3.013 x 1015 m/s

c) 3.310 x 1015 m/s

d) 3.313 x 1015 m/s

Answer: 3.313 x 1015 m/s

6. If the uncertainties in position and momentum are equal, then the uncertainty in position is given by ____

a) √h/4π

b) √h4π

c) √h/4

d) √h/π

Answer: √h/4π

7. The uncertainty of a ball is given by 0.5A°. Then calculate the uncertainty in momentum.

a) 2.055 x 10-24 kgm/s

b) 1.015 x 10-24 kgm/s

c) 1.055 x 10-24 kgm/s

d) 1.095 x 10-24 kgm/s

Answer: 1.055 x 10-24 kgm/s

8. Mass of a photon is given by 3.313 x 10-34 kg. Find it’s wavelength.

a) 0.67A°

b) 0.67nm

c) 0.37A°

d) 1.67A°

Answer: 0.67A°

9. A ball of mass 0.5kg is moving with velocity 6.626 m/s. What’s the wavelength of that ball?

a) 1 x 10-34 m

b) 2 x 10-34 m

c) 2 x 10-32 m

d) 2 x 10-3 m

Answer: 2 x 10-34 m

10. Who found out about dual behavior of a matter?

a) De Broglie

b) Bohr

c) Rutherford

d) Thomson

Answer: De Broglie

Towards Quantum Mechanical Model of the Atom MCQs PDF Download

Discovery of Sub-atomic Particles MCQs with FREE PDF
Atomic Models MCQs with FREE PDF
Developments Leading to the Bohr’s Model of Atom MCQs with FREE PDF
Bohr’s Model for Hydrogen Atom MCQs with FREE PDF
Quantum Mechanical Model of Atom MCQs with FREE PDF

Comments