Uncertainty in Measurement MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Uncertainty in Measurement MCQs and answer with FREE PDF. These Uncertainty in Measurement MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Uncertainty in Measurement MCQs

1. A piece of iron is 5 inches long. How much would it be in centimeters?

a) 12.7 cm

b) 6.35 cm

c) 5 cm

d) 500 cm

Answer: 12.7 cm

2. How many significant figures does 0.057 have?

a) 2

b) 4

c) 3

d) 0

Answer: 2

3. How many significant figures does 63180 have?

a) 5

b) 4

c) 1

d) 2

Answer: 4

4. The exact value is 150m. A students record it as 140.1m in 1st turn and 140.8m in the 2nd turn. Comment his/her recordings.

a) precise

b) accurate

c) neither precise nor accurate

d) both precise and accurate

Answer: precise

5. The exact value is 150m. A students record it as 149.1m in 1st turn and 150.8m in the 2nd turn. Comment his/her recordings.

a) precise

b) accurate

c) neither precise nor accurate

d) both precise and accurate

Answer: accurate

6. Multiply 1.2 and 3.91. Obtain the result as per the rules of significant figures.

a) 4.692

b) 4.69

c) 5

d) 4.7

Answer: 4.7

7. How many significant figures are there in 60.6?

a) 4

b) 2

c) 3

d) 1

Answer: 3

8. Write 6354000000 in scientific notation.

a) 6.354 x 109

b) 6354 x 106

c) 0.64 x 1010

d) 6354000 x 103

Answer: 6.354 x 109

9. _________ is referred to as the closeness of different measurements for the same quantity.

a) Accuracy

b) Precision

c) Analysis

d) Dimension

Answer: Precision

10. How many seconds are there in a half day?

a) 86,400 seconds

b) 43,200 seconds

c) 172,800 seconds

d) 3660 seconds

Answer: 43,200 seconds

Uncertainty in Measurement MCQs PDF Download

Importance of Chemistry MCQs
Nature of Matter MCQs
Properties of Matter and their Measurement MCQs
Laws of Chemical Combination MCQs
Dalton’s Atomic Theory MCQs
Atomic and Molecular Masses MCQs
Mole Concept and Molar Masses MCQs
Percentage Composition MCQs
Stoichiometry and Stoichiometric Calculations MCQs

Comments