Valence Bond Theory MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Valence Bond Theory MCQs. These Valence Bond Theory MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Valence Bond Theory MCQs

1. Which type of bond is present between hydrogens in hydrogen molecule?

a) Sigma bond

b) Pi bond

c) Ionic bond

d) Metallic bond

Answer: Sigma bond

2. The pi-bond involves __________

a) axial overlapping

b) side-wise overlapping

c) end to end type of overlapping

d) head-on overlapping

Answer: side-wise overlapping

3. A pi bond is stronger than a sigma bond.

a) True

b) False

Answer: False

4. A __________ overlap doesn’t result in the formation of a bond.

a) positive

b) negative

c) zero

d) rational

Answer: zero

5. A positive overlap is same as ________

a) out-phase overlap

b) negative overlap

c) zero overlap

d) in-phase overlap

Answer: in-phase overlap

6. Valence bond theory explains the overlapping of atomic orbitals.

a) True

b) False

Answer: True

7. Which of the following is not a homonuclear diatomic molecule?

a) H2

b) N2

c) O2

d) HCl

Answer: HCl

8. What is the electronic configuration of carbon in it’s excited state?

a) 1s22s22p4

b) 1s22s22p3

c) 1s22s22p5

d) 1s22s12p4

Answer: 1s22s22p3

9. The bond enthalpy of ___________ molecule is 435.8 kJ mol-1.

a) Hydrogen

b) Oxygen

c) Nitrogen

d) Helium

Answer: Hydrogen

10. The strength of covalent ___________ extent of overlapping of orbitals.

a) may be or may not be related

b) is independent on

c) is dependent on

d) is not related to

Answer: is dependent on

Valence Bond Theory MCQs PDF Download

Kossel-Lewis Approach to Chemical Bonding MCQs with FREE PDF
Ionic or Electrovalent Bond MCQs with FREE PDF
Bond Parameters MCQs with FREE PDF
Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs with FREE PDF
Hybridisation MCQs with FREE PDF
Molecular Orbital Theory MCQs with FREE PDF
Bonding in Some Homonuclear Diatomic Molecules MCQs with FREE PDF
Hydrogen Bonding MCQs with FREE PDF