Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs. These Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs

1. What is the shape of the molecule NH3?

a) Square pyramidal

b) V-shape

c) Triagonal pyramidal

d) Tetrahedral

Answer: Triagonal pyramidal

2. How many orbitals are included in sp3d hybridization?

a) 5

b) 4

c) 3

d) 6

Answer: 5

3. A double bond is made up of __________

a) Two sigma bonds

b) Two pi bonds

c) One sigma and one pi bond

d) Two sigmas and one pi bond

Answer: One sigma and one pi bond

4. Which of the following molecules geometry is true?

a) BrF5 – Triagonal pyramidal

b) ClF3 – T-shape

c) PCl5 – See-saw

d) SF4 – Triagonal bipyramidal

Answer: ClF3 – T-shape

5. What is the shape of water?

a) Triagonal

b) Triagonal bipyramidal

c) Bent

d) Square planar

Answer: Bent

6. The angle between two bonds in a linear molecule is _______

a) 108°

b) 180°

c) 74.5°

d) 90°

Answer: 180°

7. Which of the following is correct regarding repulsive interaction?

a) Lone pair-Lone pair is greater than Lone pair-Bond pair is greater than Bond pair-Bond pair

b) Lone pair-Lone pair is less than Lone pair-Bond pair is less than Bond pair-Bond pair

c) Lone pair-Bond pair is greater than Lone pair-Lone pair is greater than Bond pair-Bond pair

d) Lone pair-Lone pair is greater than Lone pair-Bond pair is less than Bond pair-Bond pair

Answer: Lone pair-Lone pair is greater than Lone pair-Bond pair is greater than Bond pair-Bond pair

8. The shape of the molecule depends on the _______

a) adjacent atom

b) valence electrons

c) surroundings

d) atmosphere

Answer: valence electrons

9. The shape a molecule occupies allows to minimize repulsions among them and maximize the space between them.

a) True

b) False

Answer: True

Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) Theory MCQs PDF Download

Kossel-Lewis Approach to Chemical Bonding MCQs with FREE PDF
Ionic or Electrovalent Bond MCQs with FREE PDF
Bond Parameters MCQs with FREE PDF
Valence Bond Theory MCQs with FREE PDF
Hybridisation MCQs with FREE PDF
Molecular Orbital Theory MCQs with FREE PDF
Bonding in Some Homonuclear Diatomic Molecules MCQs with FREE PDF
Hydrogen Bonding MCQs with FREE PDF