States of Matter (Behaviour of Real Gases) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour MCQs and answer with FREE PDF. These Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Behaviour of Real Gases MCQs

1. What is the temperature known as where a real gas obeys Boyle’s law or as an ideal gas?

a) Boyle temperature

b) Charge temperature

c) Critical temperature

d) Absolute Temperature

Answer:  Boyle temperature

2. Compressibility can be expressed as _______

a) real volume divided by the ideal volume

b) real universal gas constant by ideal universal gas constant

c) real temperature by ideal temperature

d) real volume divided by real pressure

Answer:  real volume divided by the ideal volume

3. Above Boyle temperature real gases show __________ deviation from ideal gases.

a) positive

b) negative

c) no

d) both positive and negative

Answer:  positive

4. Which of the following is a corrected equation of ideal gas equation?

a) (P – an2V2)(V – nb) = nRT

b) (P – an2/V2)(V + nb) = nRT

c) (P + an2/V2)(V – nb) = nRT

d) (P – an2/V2)(V – nb) = nRT

Answer:  (P – an2/V2)(V – nb) = nRT

5. The value of a in van der Waal equation is _____________ /dependent on ___________

a) pressure

b) temperature

c) pressure and temperature

d) independent of pressure and temperature

Answer:  independent of pressure and temperature

6. What are the units of “b” in van der Waals equation?

a) L/mol

b) L mol

c) 1/L mol

d) L

Answer:  L/mol

7. A gas that is of 2 moles occupies a volume of about 500 ml at 300 Kelvin and 50 atmospheric pressure, calculate the compressibility factor of the gas.

a) 1.863

b) 0.7357

c) 0.5081

d) 1.8754

Answer:  0.5081

8. The plot PV vs v at constant temperature is a straight line for real gases.

a) true

b) false

Answer:  false

9. PV/nRT is known as ____________

a) compressibility factor

b) volume factor

c) pressure factor

d) temperature factor

Answer:  compressibility factor

10. Which of the following conditions do you think a real gas behaves as an ideal gas?

a) high pressure

b) low pressure

c) intermediate pressure

d) at any pressure

Answer:  low pressure

Behaviour of Real Gases MCQs PDF Download

States of Matter (Intermolecular Forces) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Thermal Energy) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Intermolecular Forces vs Thermal Interactions) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gaseous State) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gas Laws) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Ideal Gas Equation) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Energy and Molecular Speeds) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Molecular Theory of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquefaction of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquid State) MCQs with FREE PDF

Comments