Thermodynamics (Enthalpy Change, ∆rH of a Reaction) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Enthalpy Change MCQs and answer with FREE PDF. These Enthalpy Change MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Enthalpy Change MCQs

1. Calculate the internal energy change when 2 moles of water at 0 degrees converts into ice at 0-degree centigrade?

a) 12 KJ per mole

b) 6 KJ per mole

c) 1 KJ per mole

d) 102 KJ per mole

Answer: 12 KJ per mole

2. What is a change in energy if 18 grams of water is heated from room temperature to 20 degrees above it?

a) 1.50 KJ

b) 0.506 KJ

c) 1.06 KJ

d) 1.506 KJ

Answer: 1.506 KJ

3. When a chemical reaction is reversed the value of enthalpy is reversed in sign.

a) true

b) false

Answer: true

4. Consider the equation 2 H2 + O2 → 2 H2O, what does the 2 in the coefficient of H2O molecule represent?

a) number of particles

b) the number of molecules

c) number of moles

d) number of atoms

Answer: number of moles

5. What is the unit of standard enthalpy of fusion or molar enthalpy of fusion?

a) KJ Mol

b) KJ per Mol

c) Mol per KJ

d) 1/KJ Mol

Answer: KJ per Mol

6. Which of the following is not an application of Hess’s law?

a) determination of heat of formation

b) determination of heat of transition

c) determination of Gibb’s energy

d) determination of heat of hydration

Answer: determination of Gibb’s energy

7. ΔHr = Σ ΔHf[products] – Σ ΔHf[reactants].

a) true

b) false

Answer: true

8. The standard state of a substance is considered when the temperature is 298 k and the pressure is

a) 1 ATM

b) 1 bar

c) 1 Pascal

d) 760 mm HG

Answer: 1 bar

9. All the enthalpies of fusion are positive.

a) true

b) false

Answer: true

10. Consider that, a ball is immersed in water at room temperature and then taken out having 18 grams of water on it, how much amount of energy is required to dry that water at room temperature?

a) 41.43 KJ/mol

b) 49.53 KJ/mol

c) 41.3 KJ/mol

d) 41.53 KJ/mol

Answer: 41.53 KJ/mol

Enthalpy Change MCQs PDF Download

Thermodynamics (Thermodynamic Terms) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Thermodynamics Applications) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Measurement of ∆U and ∆H: Calorimetry) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Enthalpies for Different Types of Reactions) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Spontaneity) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Gibbs Energy Change and Equilibrium) MCQs with FREE PDF

Comments