States of Matter (Gaseous State) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Gaseous State MCQs and answer with FREE PDF. These Gaseous State MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Gaseous State MCQs

1. Gases have low density than that of solids and liquids because of __________

a) no thermal energy

b) higher intermolecular energy

c) both intermolecular energy and thermal energy are the same

d) higher thermal energy

Answer:  higher thermal energy

2. Gases mix properly without any mechanical aid.

a) true

b) false

Answer:  true

3. Which of the following is not a gas law?

a) Boyle’s law

b) Charles law

c) Hooks law

d) Gay lussac’s law

Answer:  Hooks law

4. What is the percentage of Nitrogen in the atmosphere approximately?

a) 78.09

b) 21

c) 20

d) 32

Answer:  78.09

5. What can you say about particles motion in gases?

a) only vibratory

b) very slow

c) both vibratory and irregular

d) too Rapid and random

Answer:  too Rapid and random

6. How many moles of oxygen are present in 64 grams of oxygen?

a) three moles

b) two moles

c) one mole

d) 16 moles

Answer:  two moles

7. At STP conditions how much volume does one mole of a gas comprise of _________

a) 22.4 liters

b) 24 liters

c) depends on the molecular weight of the gas

d) depends on some other conditions

Answer:  22.4 liters

8. What is the lowermost layer of the earth?

a) stratosphere

b) troposphere

c) ionosphere

d) mesosphere

Answer:  troposphere

9. Which of the following statement is true regarding gases?

a) gases are highly incompressible

b) gases exert equal pressure on each and every direction

c) its volume and shape is fixed

d) gases have the highest density among the 3 States of matter

Answer:  gases exert equal pressure on each and every direction

10. Which of the following element is not a gas?

a) Hydrogen

b) Oxygen

c) Mercury

d) Nitrogen

Answer:  Mercury

Gaseous State MCQs PDF Download

States of Matter (Intermolecular Forces) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Thermal Energy) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Intermolecular Forces vs Thermal Interactions) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gas Laws) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Ideal Gas Equation) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Energy and Molecular Speeds) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Molecular Theory of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquefaction of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquid State) MCQs with FREE PDF