States of Matter (Ideal Gas Equation) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Ideal Gas Equation MCQs and answer with FREE PDF. These Ideal Gas Equation MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Ideal Gas Equation MCQs

1. If the pressure of dry gas is given by X and the total pressure is given by X + 3, then what is aqueous tension?

a) 2

b) X

c) X + 2

d) 3

Answer:  3

2. In a cylinder of pressure 1 bar, there is the hydrogen of 20 grams and neon of 50 grams, what is a partial pressure of hydrogen?

a) 0.2

b) 0.8

c) 0.4

d) 0.6

Answer:  0.8

3. If the partial pressure of oxygen is given by three bar and the partial pressure of the other gas is four bar, then what is a total pressure that is exerted?

a) 7 bar

b) 3 bar

c) 4 bar

d) 1 bar

Answer:  7 bar

4. Who gave the law regarding the partial pressure?

a) Charles

b) Dalton

c) Lussac

d) Thomas

Answer:  Dalton

5. The partial pressure of a gas X is given by two bar, where is the total pressure of the gaseous mixture in a cylinder is 10 bar. What is the mole fraction of the gas X in that mixture?

a) 0.5

b) 2

c) 0.2

d) 5

Answer:  0.2

6. In a balloon of total pressure 6 atm there is a gaseous composition of 44 grams of carbon dioxide 16 grams of by oxygen and 7 grams of nitrogen, what is the ratio of nitrogen partial pressure do the total pressure in the balloon?

a) 0.25

b) 0.5

c) 0.75

d) 1

Answer:  0.25

7. Consider a gas of n moles at a pressure of P and a temperature of T in Celsius, what would be its volume?

a) nR(T + 273)/p

b) nRT/p

c) nR(T – 273)/p

d) R(T + 273)/p

Answer:  nR(T + 273)/p

8. What is the constant in ideal gas equation known as?

a) Universal gas constant

b) Pressure constant

c) Temperature constant

d) Boltzmann constant

Answer:  Universal gas constant

9. A certain gas occupies 200 ml of volume at 2 bar pressure at hundred degrees Kelvin. How much volume does it occupy at 5 bar pressure and 200 degrees Kelvin?

a) 200 ml

b) 160 ml

c) 240 ml

d) 320 ml

Answer:  160 ml

10. Which of the following do you think is a correct relationship between the molar mass of gas temperature and its pressure?

a) M = dRT/P

b) M = dRT/V

c) PV = nRT

d) M = VRT/P

Answer:  M = dRT/P

Ideal Gas Equation MCQs PDF Download

States of Matter (Intermolecular Forces) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Thermal Energy) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Intermolecular Forces vs Thermal Interactions) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gaseous State) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gas Laws) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Energy and Molecular Speeds) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Molecular Theory of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquefaction of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquid State) MCQs with FREE PDF