States of Matter (Intermolecular Forces) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Intermolecular Forces MCQs and answer with FREE PDF. These Intermolecular Forces MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Intermolecular Forces MCQs

1. Dispersion force’s interaction energy is proportional to (take “r” as the distance between the two particles) ___________

a) r6

b) 1/r-6

c) r2

d) 1/r6

Answer:  1/r6

2. Dipole-Dipole forces are stronger than _______ and weaker than _________ interactions.

a) dipole-induced dipole, london

b) ion-ion, dispersion

c) ion-ion, london

d) london, ion-ion

Answer:  london, ion-ion

3. HCl is an example of __________

a) dipole-dipole intercations

b) dipole-induced dipole interactions

c) london intercation

d) van der waals interaction

Answer:  dipole-dipole intercations

4. Take “r” as the distance between two molecules. The energy between stationary polar molecules is proportional to ____________ in the case of dipole-dipole intercations.

a) 1/r3

b) r3

c) r2

d) 1/r2

Answer:  1/r3

5. Which of the following interaction occurs between a permanent dipole and a neutral molecule?

a) Dipole-Dipole interactions

b) Dipole-induced dipole interactions

c) London interaction

d) Van der Waals interaction

Answer:  Dipole-induced dipole interactions

6. Hydrogen bond plays a vital role in determining substance properties and structure. Which of the following may not an example?

a) Proteins

b) Nucleic acids

c) Methane molecule

d) Water

Answer:  Methane molecule

7. Molecules do exert repulsive forces on one other.

a) True

b) False

Answer:  True

8. What are the forces of attraction and repulsion between interacting molecules known as

a) attractive forces

b) repulsive forces

c) intermolecular forces

d) intramolecular forces

Answer:  intermolecular forces

9. Deviation of real gas behavior from ideal gas is discovered by _____________

a) Jonathan

b) Van der Waals

c) Boyle

d) Newland

Answer:  Van der Waals

10. London force is also known as _____________

a) dispersion force

b) van der Waals forces

c) hydrogen bonding

d) covalent bonds

Answer:  dispersion force

Intermolecular Forces MCQs PDF Download

States of Matter (Thermal Energy) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Intermolecular Forces vs Thermal Interactions) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gaseous State) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gas Laws) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Ideal Gas Equation) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Energy and Molecular Speeds) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Molecular Theory of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquefaction of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquid State) MCQs with FREE PDF

Comments