States of Matter (Intermolecular Forces vs Thermal Interactions) MCQs

We have the best collection of Intermolecular Forces vs Thermal Interactions MCQs and answer with FREE PDF. These Intermolecular Forces vs Thermal Interactions MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Intermolecular Forces vs Thermal Interactions MCQs

1. Gas is readily formed in case of predominance of ___________

a) intermolecular energy

b) thermal energy

c) both intermolecular energy and thermal en energy

d) neither intermolecular energy nor thermal energy

Answer:  thermal energy

2. In the case of ice which energy do you think that is predominant?

a) Thermal energy

b) Intermolecular energy

c) Intermolecular energy

d) Heat energy

Answer:  Intermolecular energy

3. The following are the temperatures of milk in Celsius. In which of the following, do you think intermolecular forces are predominant than thermal energy?

a) 35

b) 82

c) 50

d) 9

Answer:  9

4. What is a term used for the conversion of solid into gas directly?

a) Evaporation

b) Sublimation

c) Condensation

d) Melting

Answer:  Sublimation

5. Particles in a solid __________

a) are tightly packed

b) are loosely packed

c) move continuously

d) collide with each other

Answer:  are tightly packed

6. Compressibility is high in case of ___________

a) solids

b) liquids

c) gases

d) both solids and liquids have the same amount of compressibility

Answer:  gases

7. During the process of freezing the temperature is _________

a) constant

b) increasing

c) decreasing

d) irregular

Answer:  constant

8. What is the result of balancing between intermolecular forces and thermal energy?

a) matter

b) three States of matter

c) four States of matter

d) chemical bond formation

Answer:  three States of matter

9. Which state of matter is likely to form when there is a predominance of intermolecular energy?

a) solid

b) liquid

c) gas

d) both solid and gas

Answer:  solid

10. A gas can be liquefied only through an increase in compression.

a) true

b) false

Answer:  false

Intermolecular Forces vs Thermal Interactions MCQs PDF Download

States of Matter (Intermolecular Forces) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Thermal Energy) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gaseous State) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gas Laws) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Ideal Gas Equation) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Energy and Molecular Speeds) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Molecular Theory of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquefaction of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquid State) MCQs with FREE PDF