States of Matter (Kinetic Energy and Molecular Speeds) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Kinetic Energy and Molecular Speeds MCQs and answer with FREE PDF. These Kinetic Energy and Molecular Speeds MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Kinetic Energy and Molecular Speeds MCQs

1. What is the ratio of root mean square speed of 16 grams of Oxygen to 4 grams of hydrogen?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 1

Answer:  2

2. Which of the following is greater for identical conditions and the same gas?

a) most probable speed

b) average speed

c) root mean square speed

d) most probable and average speed have the same value

Answer:  root mean square speed

3. The root mean square speed of a gas at a certain condition is 1.128 times greater than the most probable speed.

a) true

b) false

Answer:  false

4. What is the most probable speed of oxygen gas with the mass of 32 grams at 27-degree centigrade?

a) 33.74 m/s

b) 44.78 m/s

c) 57.94 m/s

d) 549.14 m/s

Answer:  44.78 m/s

5. Which among the following options do you think has the highest average speed?

a) chlorine

b) hydrogen

c) neon

d) oxygen

Answer:  hydrogen

6. What is the ratio of the velocities of 2 moles of hydrogen to five moles of helium?

a) ?14

b) ?10

c) ?20

d) ?50

Answer:  ?10

7. What is the mean velocity of one Mole neon gas at a temperature of 400 Kelvin?

a) 11.533 m/s

b) 357.578 m/s

c) 367.79 m/s

d) 34 m/s

Answer:  11.533 m/s

8. Calculate the root mean square speed of hydrogen in m/s at 27°C?

a) 2835.43 m/s

b) 2635.43 m/s

c) 2735.43 m/s

d) 2731.43 m/s

Answer:  2735.43 m/s

9. What is the ratio of urms to ump in oxygen gas at 298k?

a) 1.124

b) 1.224

c) 1.228

d) 1.128

Answer:  1.224

10. The speed of three particles is recorded as 3 m/s, 4 m/s, and 5 m/s. What is a root mean square speed of these particles?

a) 4.082 m/s

b) 2.07 m/s

c) 3.87 m/s

d) 3.082 m/s

Answer:  4.082 m/s

Kinetic Energy and Molecular Speeds MCQs PDF Download

States of Matter (Intermolecular Forces) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Thermal Energy) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Intermolecular Forces vs Thermal Interactions) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gaseous State) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gas Laws) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Ideal Gas Equation) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Molecular Theory of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquefaction of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquid State) MCQs with FREE PDF