States of Matter (Kinetic Molecular Theory of Gases) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Kinetic Molecular Theory of Gases MCQs and answer with FREE PDF. These Kinetic Molecular Theory of Gases MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Kinetic Molecular Theory of Gases MCQs

1. Why do you think the pressure is exerted by the gas on the walls of the container in all directions?

a) they consist of identical particles

b) collide with each other during random motion

c) lack of definite shape

d) more forces of attraction

Answer:  collide with each other during random motion

2. Collisions of gas molecules are ___________

a) perfectly elastic

b) inelastic

c) always occur in a proper and predicted motion

d) not conserved

Answer:  perfectly elastic

3. At an instance different particles have ________ speeds.

a) same

b) different

c) opposite

d) similar

Answer:  different

4. There is an increase in temperature of an object then the kinetic energy of the object __________

a) decreases

b) increases

c) remains the same

d) it is not related to the temperature

Answer:  increases

5. The temperature of a gas is 100 K it is heated until it is 200 k then, what do you understand regarding kinetic energy in this process?

a) halved

b) tripled

c) quadrupled

d) doubled

Answer:  doubled

6. Which of the following is not a postulate of Kinetic molecular theory of gases?

a) the actual volume of gas molecules is negligible

b) there are high forces of attraction between the gas molecules

c) collisions are elastic in gas molecules

d) kinetic energy of gas molecules is directly proportional to the absolute temperature

Answer:  there are high forces of attraction between the gas molecules

7. Which of the following statements do you think is the correct one?

a) in gases there is a predominance of intermolecular energy

b) all molecules have the same speed at different temperatures

c) collisions of gas molecules are elastic

d) do not exert the same pressure in all directions

Answer:  collisions of gas molecules are elastic

8. Which of the following assumption explains great compressibility of gases?

a) the actual volume of the gas molecules is negligible

b) there is no force of attraction

c) particles are always in random motion

d) different particles have different speeds

Answer:  the actual volume of the gas molecules is negligible

9. Gases ________ and occupy all the space that is available to them.

a) contract

b) compress

c) expand

d) shrink

Answer:  expand

10. Gases do not have a fixed shape.

a) true

b) false

Answer:  true

Kinetic Molecular Theory of Gases MCQs PDF Download

States of Matter (Intermolecular Forces) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Thermal Energy) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Intermolecular Forces vs Thermal Interactions) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gaseous State) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gas Laws) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Ideal Gas Equation) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Energy and Molecular Speeds) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquefaction of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquid State) MCQs with FREE PDF

Comments