States of Matter (Liquefaction of Gases) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Liquefaction of Gases MCQs and answer with FREE PDF. These Liquefaction of Gases MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Liquefaction of Gases MCQs

1. A fluid is a _______________

a) gas

b) liquid

c) solid

d) both gas and liquid

Answer:  both gas and liquid

2. A gas that is liquefied by applying pressure below critical temperature is called ____________ of the substance.

a) vapor

b) liquid

c) solid

d) plasma

Answer:  vapor

3. If the value of a is greater, what does it mean?

a) the gas liquefies easily

b) the gas cannot liquify easily

c) gas obeys ideal gas law

d) gas particles have random motion

Answer:  the gas liquefies easily

4. Which of the following can be the value of “b” for Helium?

a) 23.71 x 10-6 m2/mol

b) 23.71 x 10-6 m3/mol

c) 23.71 x 10-6 m3 mol

d) 23.71 x 10-6 m/mol

Answer:  23.71 x 10-6 m3/mol

5. The value of b for carbon dioxide is given as 42.69 x 10-6m3/mol. What do you think is the volume of a molecule?

a) 7.59 m3

b) 7.03 m3

c) 76.09 m3

d) 7.09 m3

Answer:  7.09 m3

6. In van der Waal’s equation, b is known as ______________

a) volume constant

b) pressure constant

c) volume correction

d) pressure correction

Answer:  volume correction

7. Which of the following is an expression for Boyle’s temperature?

a) a/Rb

b) 27a/R

c) a/b

d) Ra/8b

Answer:  a/Rb

8. Which of The following is a critical temperature for Carbon dioxide?

a) 32-degree centigrade

b) 30.98-degree centigrade

c) 40-degree centigrade

d) 30.91 degree Kelvin

Answer:  30.98-degree centigrade

9. Which of the following is Greater?

a) Boyle’s temperature

b) Boyle’s temperature = critical temperature

c) Critical temperature

d) Boyle’s temperature = 1/critical temperature

Answer:  Boyle’s temperature

10. What is the ratio of critical temperature to Boyle’s temperature of the same gas?

a) 8/27

b) 27/8

c) 8

d) 27

Answer:  8/27

Liquefaction of Gases MCQs PDF Download

States of Matter (Intermolecular Forces) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Thermal Energy) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Intermolecular Forces vs Thermal Interactions) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gaseous State) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gas Laws) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Ideal Gas Equation) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Energy and Molecular Speeds) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Molecular Theory of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquid State) MCQs with FREE PDF