States of Matter (Liquid State) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Liquid State MCQs and answer with FREE PDF. These Liquid State MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Liquid State MCQs

1. In a liquid, the force required to maintain the flow of layers is 5N, velocity gradient in du/dx, area of contact is 20m2. Then what is the value of viscosity?

a) 6.25 dz/du

b) 0.15 dz/du

c) 0.2 dz/du

d) 0.25 dz/du

Answer:  0.25 dz/du

2. Path in liquid in which layers do not meet each other is _______

a) laminar flow

b) tubular flow

c) viscosity

d) straight path

Answer:  laminar flow

3. What is S.I. unit of Surface Tension?

a) Dyne/meter

b) Newton-meter

c) Newton/meter

d) Dyne-meter

Answer:  Newton/meter

4. If the angle of contact between the liquid and container is 90 degrees then? (C is the cohesive and A is the Adhesive force)

a) C > A

b) C = A

c) C < A

d) C is not equal to A

Answer:  C = A

5. A water drop is spherical in shape due to ____________

a) Viscosity

b) Poise

c) Surface tension

d) Reflection

Answer:  Surface tension

6. The surface tension of ___________ at critical temperature.

a) one

b) zero

c) two

d) three

Answer:  zero

7. Higher the viscosity, the slower the liquid flows.

a) True

b) False

Answer:  True

8. What is the boiling point at pressure 1 atm known as?

a) Standard boiling point

b) Normal boiling point

c) Van der Waal boiling point

d) Saturated boiling point

Answer:  Van der Waal boiling point

9. 1 poise = ____________

a) 0.1 kgm-1s-1

b) 1 kgm-1s-1

c) 10 kgm-1s-1

d) 100 kgm-1s-1

Answer:  0.1 kgm-1s-1

10. Viscosity of liquid _________ with rise in temperature.

a) Increases

b) Decreases

c) Remains constant

d) Is independent

Answer:  Increases

Liquid State MCQs PDF Download

States of Matter (Intermolecular Forces) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Thermal Energy) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Intermolecular Forces vs Thermal Interactions) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gaseous State) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gas Laws) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Ideal Gas Equation) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Energy and Molecular Speeds) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Molecular Theory of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquefaction of Gases) MCQs with FREE PDF

Comments