States of Matter (Thermal Energy) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Thermal Energy MCQs and answer with FREE PDF. These Thermal Energy MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Thermal Energy MCQs

1. ___________ of particles results in the rise of thermal energy.

a) Direction

b) Vibration

c) Shape

d) Atoms

Answer:  Vibration

2. Which of the following may not be a source of thermal energy?

a) Micro-oven

b) Sun

c) Moon

d) Heater

Answer:  Moon

3. Choose the best option. Boiling kettle is an example of ____________

a) only thermal energy

b) both thermal and Kinetic energy

c) only kinetic energy

d) potential and Kinetic energy

Answer:  both thermal and Kinetic energy

4. Thermal energy transfer can occur through ______ ways.

a) 2

b) 1

c) 3

d) 0

Answer:  3

5. In which of the following particles, convection is not possible?

a) Milk

b) Water

c) Atmosphere

d) Iron

Answer:  Iron

6. The faster the body moves, the higher the thermal energy.

a) True

b) False

Answer:  True

7. Sunlight and heat reaching earth is an example of _________

a) conduction

b) radiation

c) convection

d) both convection and conduction

Answer:  radiation

8. Which energy is generated from due to the motion of its particles?

a) Thermal

b) Muscular

c) Momentary

d) Potential

Answer:  Thermal

9. Which of the following posses highest thermal energy?

a) Water at 0°

b) Iron at 37°

c) Milk at 50°

d) Chocolate at 26°

Answer:  Milk at 50°

10. Thermal energy is an example of __________

a) kinetic energy

b) potential energy

c) muscular energy

d) momentary energy

Answer:  kinetic energy

Thermal Energy MCQs PDF Download

States of Matter (Intermolecular Forces) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Intermolecular Forces vs Thermal Interactions) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gaseous State) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Gas Laws) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Ideal Gas Equation) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Energy and Molecular Speeds) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Kinetic Molecular Theory of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Behaviour of Real Gases: Deviation from Ideal Gas Behaviour) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquefaction of Gases) MCQs with FREE PDF
States of Matter (Liquid State) MCQs with FREE PDF