Thermodynamics (Thermodynamic Terms) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Thermodynamic Terms MCQs and answer with FREE PDF. These Thermodynamic Terms MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Thermodynamic Terms MCQs

1. In an adiabatic process the work done is 50 KJ, what is its internal energy?

a) 50 KJ

b) 25 KJ

c) -50 KJ

d) -25 KJ

Answer: -50 KJ

2. An adiabatic process pressure is related to volume as _________

a) PV = constant

b) PV? constant

c) PV3 constant

d) PV2 constant

Answer: PV? constant

3. The first law of thermodynamics states that the energy of an isolated system is constant.

a) true

b) false

Answer: true

4. An open system allows the transfer of ________

a) only mass

b) only energy

c) both mass and energy

d) neither mass nor energy

Answer: both mass and energy

5. Both isolated and closed systems are the same.

a) True

b) False

Answer: False

6. If the work is done on an adiabatic wall, then which of the following is true?

a) ?U = -W

b) ?U = W

c) ?U + W = 0

d) ?U = -W

Answer: ?U = W

7. The temperature of an object increases slowly, then the energy of that object _________

a) increases slowly

b) decreases quickly

c) increases quickly

d) decreases slowly

Answer: increases slowly

8. Which of the following property cannot be used to describe the state of a system?

a) pressure

b) volume

c) temperature

d) universal gas constant

Answer: universal gas constant

9. When work is done on system or by a system there is a change in _________

a) external energy

b) internal energy

c) adiabatic energy

d) isothermal energy

Answer: internal energy

10. The system that does not allow the heat to pass through its boundary between the system and surroundings is called as ______________ system.

a) adiabatic

b) open

c) isothermal

d) close

Answer: adiabatic

Thermodynamic Terms MCQs PDF Download

Thermodynamics (Thermodynamics Applications) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Measurement of ?U and ?H: Calorimetry) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Enthalpy Change, ?rH of a Reaction) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Enthalpies for Different Types of Reactions) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Spontaneity) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Gibbs Energy Change and Equilibrium) MCQs with FREE PDF