Thermodynamics (Thermodynamics Applications) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Thermodynamics Applications MCQs and answer with FREE PDF. These Thermodynamics Applications MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Thermodynamics Applications MCQs

1. 6 litres of an ideal gas expands isothermally at a temperature of 300 Kelvin up to 10 litres at a pressure of 5 atm, what is the work done?

a) 30 Newton metre

b) 80 Newton metre

c) 50 Newton metres

d) 20 Newton metre

Answer: 20 Newton metre

2. Which of the following is an intensive property?

a) Volume

b) Colour

c) Enthalpy

d) Internal energy

Answer: Colour

3. The value of the product of a universal gas constant and the temperature difference is given by 10 kJ/mol at 1 mole and the internal energy is given by 20 KJ, what is the enthalpy of this system in KJ?

a) 30

b) 10

c) 20

d) 200

Answer: 30

4. What is the difference in heat capacities at constant volume and pressure?

a) Universal volume constant

b) Universal gas constant

c) Universal pressure constant

d) Universal temperature constant

Answer: Universal gas constant

5. Write temperature difference in terms of heat capacity and heat energy?

a) ?T = q/C

b) ?T = qC

c) ?T = C/q

d) ?T = qm/C

Answer: ?T = q/C

6. If gas is expanded freely from 1 litre to 5 litres at a temperature of 60-degree centigrade what is the work done?

a) Positive

b) Negative

c) 0

d) Infinity

Answer: 0

7. The specific heat at constant pressure is given by the expression ____________

a) CV = dq/dT

b) CP = dq/dT

c) CV = dqdt

d) CP = dq/dt

Answer: CP = dq/dT

8. When an ideal gas is compressed in a piston using 5 atm of pressure through a 50-metre cube of volume, what is the amount of work done?

a) 10 Newton metre

b) 0.1 Newton metre

c) 250 Newton metre

d) 55 Newton metre

Answer: 250 Newton metre

9. When the pressure of 3 atm is exerted over a surface area of a 10-metre square, what is a force that is applied?

a) 30 Newton

b) 3.33 Newton

c) 0.33 Newton

d) 0.3 Newton

Answer: 30 Newton

10. Expansion of gas under zero pressure is free expansion.

a) True

b) False

Answer: True

Thermodynamics Applications MCQs PDF Download

Thermodynamics (Thermodynamic Terms) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Measurement of ?U and ?H: Calorimetry) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Enthalpy Change, ?rH of a Reaction) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Enthalpies for Different Types of Reactions) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Spontaneity) MCQs with FREE PDF
Thermodynamics (Gibbs Energy Change and Equilibrium) MCQs with FREE PDF