Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Acids, Bases and Salts MCQs and answer with FREE PDF. These Acids, Bases and Salts MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Acids, Bases and Salts MCQs

1. A proton donor is a ____________ substance.

a) protongenic

b) protophilic

c) amphoteric

d) amphiprotic

Answer: protongenic

2. Which of the following is not a Lewis acid?

a) aluminium chloride

b) sodium ion

c) sulphur tetrafluoride

d) hydroxide ion

Answer: hydroxide ion

3. A strong acid has a ______________

a) weak conjugate acid

b) weak conjugate base

c) strong conjugate base

d) strong conjugate acid

Answer: weak conjugate base

4. Which of the following substances cannot act as both acid as well as a base?

a) amphoteric substance

b) amphiprotic substance

c) ampholyte

d) protophilic

Answer: protophilic

5. Which of the following is a Lewis base?

a) ammonia

b) magnesium chloride

c) aluminium chloride

d) sodium ion

Answer: ammonia

6. Silver ion is a Lewis acid.

a) True

b) False

Answer: True

7. Lewis concept does explain the behaviour of __________

a) bases

b) salts

c) protonic acids

d) amphoteric substances

Answer: protonic acids

8. Identify a conjugate pair in the equation: NH3 + H2? NH4+ + OH.

a) ammonia and water

b) water and hydroxide ion

c) ammonium ion and hydroxide ion

d) ammonia and hydroxide ion

Answer: water and hydroxide ion

9. Which of the following is the strongest hydracid known?

a) HCN

b) HClO4

c) HCl

d) HNO3

Answer: HClO4

10. Water in case of HCl acts as a/an ___________, in case of ammonia acts as a/an ________

a) base, base

b) base, acid

c) acid, base

d) acid, acid

Answer: base, acid

Acids, Bases and Salts MCQs PDF Download

Chemical Equilibrium (Equilibrium in Physical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Equilibrium in Chemical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant) MCQs
Chemical Equilibrium (Homogeneous Equilibriam) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Applications of Equilibrium Constants) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Relationship between K, Q and G) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Factors Affecting Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionic Equilibrium in Solution) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionization of Acids and Bases) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Buffer Solutions) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts) MCQs with FREE PDF