Chemical Equilibrium (Buffer Solutions) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Buffer Solutions MCQs and answer with FREE PDF. These Buffer Solutions MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Buffer Solutions MCQs

1. Buffer solution is destroyed when _____________

a) addition of weak base

b) addition of strong acid or base

c) addition of weak acid

d) addition of a salt

Answer: addition of weak base

2. What is the buffer capacity if 3 moles are added in 5 litres of the solution to change the pH by 2 units?

a) 0.2

b) 0.5

c) 0.15

d) 0.3

Answer: 0.3

3. Buffer capacity of a buffer is given as two units for a change in pH by Unity. Then what is the number of moles of acid or base, added in one litre of the solution?

a) 2

b) 0.5

c) 1

d) 4

Answer: 2

4. If 0.20 mol/L CH3COOH and 0.50 mol/L CH3COO together make a buffer solution, calculate the pH of the solution if the acid dissociation constant of CH3COOH is 1.8 × 10-5.

a) 2.09

b) 5.14

c) 2.65

d) 3.98

Answer: 5.14

5. Note that the pKa here is given by 4.752, a buffer is made using 0.8 M acetic acid and 1 M Sodium Acetate what do you think its pH is(log10/8 = 0.097)?

a) 4.84

b) 4.85

c) 4.849

d) 4.846

Answer: 4.85

6. If the pH of a substance is given by 3 then what is the pOH of the substance?

a) 3

b) 7

c) 14

d) 11

Answer: 11

7. Which of the following do you think is a correct statement?

a) Ammonium hydroxide / ammonium chloride is an acidic buffer

b) boric acid / borax is an acidic buffer

c) henderson hasselbalch equation is given by pH = pKb + log[salt]/[acid]

d) PH + pOH = 4

Answer: boric acid / borax is an acidic buffer

8. Carbonic acid and sodium bicarbonate are present in blood as a buffer.

a) true

b) false

Answer: true

9. Which of the following is not an acidic buffer?

a) Acetic Acid-Sodium acetate

b) Boric acid-borax

c) Ammonium hydroxide-ammonium chloride

d) All are acidic buffers

Answer: Ammonium hydroxide-ammonium chloride

10. Which of the following is an equation used to calculate the pH of a buffer solution for an acidic buffer?

a) pH = pKa + log[salt]/[acid]

b) pOH = pKa + log[salt]/[acid]

c) pH = pKb + log[salt]/[acid]

d) pH = pKa + log[salt][acid]

Answer: pH = pKa + log[salt]/[acid]

Buffer Solutions MCQs PDF Download

Chemical Equilibrium (Equilibrium in Physical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Equilibrium in Chemical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant) MCQs
Chemical Equilibrium (Homogeneous Equilibriam) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Applications of Equilibrium Constants) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Relationship between K, Q and G) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Factors Affecting Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionic Equilibrium in Solution) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionization of Acids and Bases) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts) MCQs with FREE PDF

Comments