Chemical Equilibrium (Equilibrium in Chemical Processes) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Equilibrium in Chemical Processes MCQs and answer with FREE PDF. These Equilibrium in Chemical Processes MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

1. At dynamic equilibrium the concentration of both the reactants and products are ____________

a) equal

b) not equal

c) cannot predict

d) sometimes equal sometimes not equal

Answer: not equal

2. In which of the following conditions do you think the rates of both forward and backward reactions are the same?

a) unstable equilibrium

b) not in an equilibrium

c) the beginning of a reaction

d) equilibrium

Answer: equilibrium

3. What is the reverse reaction of s of water?

a) conversion into ice

b) conversion into steam

c) conversion into water

d) equilibria

Answer: conversion into water

4. Dynamic equilibrium mainly concerns about _______________

a) spontaneous reactions

b) nonspontaneous reactions

c) reversible reactions

d) Irreversible reactions

Answer: Irreversible reactions

5. At which of the following temperatures water is a dynamic equilibrium with ice?

a) 0 Kelvin

b) zero degree centigrade

c) zero degree Fahrenheit

d) 100 Kelvin

Answer: zero degree centigrade

6. When a chemical reaction is written the products are written on the _____________

a) left side

b) right side

c) either left side or right side

d) depends on the chemicals present

Answer: right side

7. Equilibrium of a reaction depends on the concentration of reactants.

a) true

b) false

Answer: false

8. Synthesis of ammonia occurs through __________

a) Haber’s process

b) The carbon cycle

c) Nitrogen cycle

d) Hydrogen cycle

Answer: Haber’s process

9. Equilibrium can be attained only from one side.

a) true

b) false

Answer: false

Equilibrium in Chemical Processes MCQs PDF Download

Chemical Equilibrium (Equilibrium in Physical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant) MCQs
Chemical Equilibrium (Homogeneous Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Applications of Equilibrium Constants) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Relationship between K, Q and G) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Factors Affecting Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionic Equilibrium in Solution) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionization of Acids and Bases) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Buffer Solutions) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts) MCQs with FREE PDF