Chemical Equilibrium (Relationship between K, Q and G) MCQs with FREE PDF

We have the best collection of Relationship between Equilibrium Constant K, Reaction Quotient Q and Gibbs Energy G MCQs and answer with FREE PDF. These Relationship between Equilibrium Constant K, Reaction Quotient Q and Gibbs Energy G MCQs will help you to prepare for any competitive exams like: NEET, AIIMS, JEE Mains, JEE Advance, IIT JEE, JIPMER and other Exams at all levels – you just have to practice regularly.

Relationship between K, Q and G MCQs

1. In a reaction, if the value of Gibbs free energy is greater than zero what does it infer?

a) K is greater than 1

b) K is less than 1

c) K is equal to 1

d) Cannot deduce K from Gibbs free energy

Answer: K is less than 1

2. When is a reaction nonspontaneous?

a) Gibbs free energy is positive

b) Gibbs free energy is negative

c) Gibbs free energy is zero

d) Does not depend on Gibbs free energy

Answer: Gibbs free energy is positive

3. What did the Q depicted in the equation; ΔG = ΔG0 + RT lnQ?

a) reaction coefficient

b) reaction quotient

c) equilibrium constant

d) free energy

Answer: reaction quotient

4. If the value of Gibbs free energy for a reaction is 20J/mol, the reaction is ___________

a) spontaneous

b) nonspontaneous

c) may be spontaneous

d) may not be spontaneous

Answer: nonspontaneous

5. For a reaction, Kc = 3.81 × 10–3 and ΔG0 = 13.8 kJ/mol. Then what is the value of R?

a) -8.314J mol–1K–1

b) 8.314J mol–1K–1

c) cannot say as the temperature is not given

d) -8.314J mol–1

Answer: 8.314J mol–1K–1

6. What happens when reaction quotient is equal to the equilibrium constant?

a) the reaction proceeds in the forward direction

b) the reaction proceeds in the backward direction

c) the reaction reaches equilibrium

d) cannot predict

Answer: the reaction reaches equilibrium

7. Is a relationship between reaction quotient and Gibbs free energy at a temperature T?

a) ΔG = ΔG0 + RT lnQ

b) ΔG = ΔG0 + RT lnk

c) ΔG = ΔG0 + R lnQ

d) ΔD = ΔG0 + RT lnQ

Answer: ΔG = ΔG0 + RT lnQ

8. In a reaction, at 300k, KC is given as 2 x 1013, then what is the value of ΔG?

a) – 7.64 × 104 J

b) – 7.64 × 104 J mol–1

c) – 7.64 × 10 J mol–1

d) – 7.64 × 104 mol–1

Answer: – 7.64 × 104 J mol–1

9. For a chemical reaction, the value of ΔG0 is -831.4 J/mol. Then what is the value of KC at 100 k?

a) 1.0077

b) 1.077

c) 1.007

d) 2.7

Answer: 2.7

10. If the value of ΔG0 is -2502 J/mol and K is 2, what is the temperature of the reaction that is occurring?

a) 200 k

b) 101 k

c) 100 k

d) 300 k

Answer: 100 k

Relationship between K Q and G MCQs

Chemical Equilibrium (Equilibrium in Physical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Equilibrium in Chemical Processes) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant) MCQs
Chemical Equilibrium (Homogeneous Equilibriam) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Applications of Equilibrium Constants) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Factors Affecting Equilibria) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionic Equilibrium in Solution) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Ionization of Acids and Bases) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Buffer Solutions) MCQs with FREE PDF
Chemical Equilibrium (Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts) MCQs with FREE PDF

Comments